Кламер БГ - Новини: Петкова увери миньорския протест, че държавните ТЕЦ и мини ще работят

Петкова увери миньорския протест, че държавните ТЕЦ и мини ще работят

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 14:59ч.
Петкова увери миньорския протест, че държавните ТЕЦ и мини ще работят

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред протестиращите в Раднево миньори и енергетици, че държавната въглищна централа "Марица Изток 2" и захранващите я със суровина също държавни мини "Марица Изток" ще продължат да работят и няма да има съкращения в тях. Тя дори каза, че се очаква топлоелектроцентралата да получи безсрочно изключение от новите европейски екоправила, влизащи в сила от 2021 г., което ще й позволи да работи.

Демонстрацията на синдикатите в двете енергийни дружества е заради тежкото им финансово състояние и опасенията, че могат да спрат работа заради по-строгите европейски екоправила за допустимо замърсяване на въздуха от големите горивни инсталации. Държавната ТЕЦ е на загуба от 265 млн. лв., а мините през последното тримесечие успяха да преодолеят загубата от над 3 млн. лв. за полугодието и излизат на печалба от над 3.5 млн. лв., която е обаче в пъти по-малка от регистрираната преди година.

За разговор с протестиращите на място в Раднево е отишла министър Петкова и обявила, че една четвърт от необходимите въглеродни квоти за работата на ТЕЦ "Марица изток 2“ вече са закупени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг“ ще купи всички останали емисии, които дружеството трябва да впише в националния регистър до април 2019 г., за да не бъде глобено със солени суми за надвишаване на позволеното му замърсяване на въздуха. Става въпрос за общо необходими за 2018 г. 8.6 млн. тона, от които сега са купени 25 на сто.

Петкова обясниха на недоволните енергетици, че това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на Мини "Марица Изток“, които я снабдяват с въглища. Тя ги уверила, че двете дружества "категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, съобщиха от пресцентъра на Министерството ан енергетиката.

"Без централите в маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“, заявила още тя пред протестиращите в защита на работните си места и ги уверила, че няма да има съкращения сред тях.

Петкова обяснила също така, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица изток 2“.

Изключения от влезлите в сила нови изисквания на Европейския съюз за пределно допустимите нива на замърсяване със серен двуокис, азотни окиси и живак могат да бъдат предоставени, ако съответната мощност докаже, че необходимите за спазването на нормите инвестиции имат тежка социална цена и ще

доведат до съществено поскъпване на тока.

Преди месец зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова бе категорична, че подобна дерогация може да се даде най-много до 2030 г., макар Теменужка Петкова да твърди, че тя може да е безсрочна. От Изпълнителната агенция по околна среда, която взема решенията за изключение от европравилата за конкретните мощности, посочиха в сряда пред Mediapool, че актуализацията на комплексното разрешително за дейност на въглищната централа действително ще е безсрочна, но реално плановете на Еврокомисията са на всеки осем години да актуализира екоизискванията си. Освен това ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да получи пълна дерогация за емисиите на обхванатите от нормите на Брюксел вредни вещества, а на част от тях и ще трябва да инвестира средства в постигането на останалите пределно допустими норми. Каква е сумата и откъде ще я осигури силно закъсалата финансово централа, не е ясно.

Общественото обсъждане на промяната на комплексното разрешително на въглищната централа е приключило на 25 ноември. Сега предстои агенцията по околна среда да се запознае със забележките по актуализация и да реши дали те са важни, за да ги отрази в бъдещото решение за комплексното разрешително. Вероятно то ще е факт до края на тази или в началото на 2019 г..

Според министър Петкова то ще позволи на държавната ТЕЦ да работи при тези параметри.

"Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи“, каза енергийният министър.

Тя запознала присъстващите миньори с официалната позиция на страната за предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени. Тя гласи, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии, посочват от енергийното ведолство.

Енергийният министър припомнила още, че България оспорва решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. Тя уверила също така всички работещи миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

От съобщението на ведомството не става ясно дали Петкова е поела ангажимент да изпълни искането на миньорите до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекса “Марица Изток” и за нова енергийна стратегия до 2050 г.

“Възмутително и неприемливо е държавата да отритва двете си най-големи енергийни дружества, произвеждащи повече от 45% от електроенергията в страната”, заявиха от КНСБ в декларация по повод протеста.

“Последните опити за спасяване на Комплекса “Марица Изток” от дълбокия финансов дефицит не будят доверие – от една страна се предлагат решения, които ще доведат само до прехвърляне на проблема и върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето”, се казва в декларацията.

Синдикатите спешно настояват за адекватна позиция на държавата за осигуряване на бъдещето развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси. Другото искане е държавата да поеме траен ангажимент за съставяне на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни емисии на “ТЕЦ Марица Изток 2”.

По тази тема също не се съобщава нищо в информацията на Министерството на енергетиката.

mediapool.bg