Кламер БГ - Новини: Ръстът на пенсиите окончателно одобрен след скандал в НС

Ръстът на пенсиите окончателно одобрен след скандал в НС

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 15:21ч.
Ръстът на пенсиите окончателно одобрен след скандал в НС

Увеличението на пенсиите и максималния осигурителен доход през следващата година бяха окончателно одобрени при второто четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) в сряда, като дебатът отново прерасна в скандал между управляващите и опозицията на тема неизпълнени предизборни обещания.

Обсъждането и гласуването на парите за пенсии беше съпроводено от пенсионерски протест, към който се присъедини лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че "днес с такива пенсии не може да се живее" и припомни, че е внесла искане за замразяване на депутатските заплати, защото те са част от "големия въпрос за неравенствата и отворената ножица между политици и народ".

Депутатски скандал за неизпълнени предизборни обещания

Всички пенсии ще бъдат индексирани от 1 юли догодина с 5.7%, пак от средата на 2019 г. минималната пенсия ще бъде увеличена от 207.60 на 219.43 лв. лева.

От БСП и ДПС предложиха минималната пенсия да е 300 лева, но предложението им очаквано беше отхвърлено от управляващото мнозинство. Заради това от опозицията обвиниха Обединените патриоти, че са излъгали избирателите си, като не са изпълнили предизборното си обещание за 300 лева минимална пенсия.

“Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, заяви депутатът от БСП Георги Гьоков.

Рамадан Аталай от ДПС припомни, че "Обединените патриоти" са получили много от гласовете си на последните избори заради "популистки обещания" за пенсия от 600 лева.

"Тези, които в момента се наричат ОП, предлагаха 600 лв. пенсия. И тогава от тази трибуна заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство. И сега излизаме на тази трибуна и казваме, че ако не бяха ОП, и земята щеше да спре да се върти", коментира той.

В новото си амплоа на депутат лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова БСП да не спекулират и каза, че когато една партия е в коалиция е много трудно да постигне всичките цели от предизборната програма. Той коментира, че ако не е било присъствието на ОП в управлението, нямало да се повишат минималните пенсии на 200 лева.

“Това беше направено в началото на управлението, а не както вие правите - в края на мандат, та следващото управление да се чуди от къде да вземе пари“, посочи той. По думите му над 800 000 души са усетили това увеличение на минималната пенсия.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че когато БСП и ДПС са управлявали през 2013 и 2014 г. са увеличили минималните пенсии с 4.50 лв.

“Ние знаем, че сте царе на популизма, на фалитите и дефицитите, но не заблуждавайте българските граждани, че може да се харчи повече отколкото има“, обърна се тя към опозицията.

Нинова оглави пенсионерски протест

Докато течаха дебатът и гласуването за пенсиите пенсионери от военно-патриотични и пенсионерски организации протестираха с искане за преизчисляване на пенсиите, отпадане тавана на най-високите, както и за повишаване на жизнения стандарт на пенсионерите и Закон за възрастните хора.

Протестът беше уважен от лидера на БСП Корнелия Нинова, която се присъедини към исканията на пенсионерите.

"Трябва да се осигурят средства от бюджета, така че да се вдигне минималната пенсия, да се постигне такова увеличение на пенсиите, което да гарантира на възрастните хора да живеят достойно. Защото цял живот сте дали за България. И днес ние, младите, вашите деца и внуци, сме длъжни да ви осигурим достойни старини", обърна се Нинова към пенсионерите.

Максималният осигурителен доход става 3000 лева

С приетите окончателно текстове в бюджета на ДОО от началото на следващата година максималният осигурителен доход се вдига от 2600 лева на 3000 лева, а минималната работна заплата и минималният осигурителен доход стават 560 лева. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще е 400 лв.

От ДПС се обявиха срещу увеличението на максималния осигурителен доход, за да има предвидимост за бизнеса, докато от БСП предложиха той да нарасне с още по-голяма стъпка – до 3900 лева. Нито едно от тези предложения не беше одобрено от управляващите.

С покачването на максималния осигурителен доход от 1 юли догодина ще се покачи и таванът на пенсиите от сегашните 910 на 1200 лева и ще важи за всички пенсии - и стари, и новоотпуснати.

Бюджетът на ДОО предвижда още запазване на минималното дневно обезщетение за безработица от 9 лева и максимално от 74.29 лева. Това също стана повод за разправии между опозицията и управляващите, тъй като от левицата искаха увеличение на размера им срещу 28 млн. лева допълнително, но от ГЕРБ заявиха, че това би стимулирало професията “безработен“.

Запазва се периодът за изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години - 380 лева.

Запазва се и периодът, за който се гледа дохода при изчисляване на обезщетенията за временна неработоспособност - 18 календарни месеца при болничните, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Догодина се запазва режимът за изплащане на болнични - първите три дни се поемат от работодателя, а от четвъртия ден започва да плаща НОИ.

Запазва се и размерът на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" на нивата от 2018 година, както и размерите на вноските за други фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурители и осигурени. Догодина няма да се внасят вноски във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

mediapool.bg