Кламер БГ - Новини: МЗ призна, че проектът за е-здравеопазване е застрашен от провал заради жалби

МЗ призна, че проектът за е-здравеопазване е застрашен от провал заради жалби

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 14:12ч.
МЗ призна, че проектът за е-здравеопазване е застрашен от провал заради жалби

Спирането на обществената поръчка за изграждането на Националната здравна информационна система (НЗИС) заради жалби сериозно застрашава реализирането на проекта за електронно здравеопазване, обявиха в сряда от Министерството на здравеопазването.

Оттам припомниха, че крайният срок за изпълнението на проекта по оперативна програма “Добро управление“ е до края на 2019 година, а обжалването и блокирането на обществените поръчки застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване у нас.

“Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, казаха от министерството.

Ведомството се принуди да спре за втори път обявената обществена поръчка заради жалба

от консорциума “Стемо-Гама консулт“ пред КЗК, която образува произвоство.

Проектът включва изграждането на електронни здравни регистри, услуги, рецепта и направление, надграждане на пациентското досие, изграждане на здравен портал, система за събиране на информация от болниците и др.

Целият проект за електронно здравеопазване, който се финансира със средства по оперативна програма "Добро управление" 2014-2020, е на стойност 12 млн. лева, като през август МЗ обяви търг за пет модула на стойност 4 млн. лева.

След жалба пред КЗК на “Стемо“ ООД поръчката беше спряна от здравния министър Кирил Ананиев заради пропуски и нарушения в заданието.

В средата на октомври МЗ пусна наново част от поръчката на стойност 2.5 млн. лева без ДДС, но само за три от петте позиции – за 35 електронни регистъра, електронни административни услуги и изграждането на здравен портал.

Все още не е обявена нова поръчка за дългоочакваните електронна рецепта и направление и надграждане на електронното досие, както и за останалите модули, включващи подсистема за събиране на информация от болниците, система за мониторинг и контрол в здравеопазването , подсистема за идентификация и автентикация за поддържането на единен вход за потребители в националната електронна система.

mediapool.bg