Кламер БГ - Новини: България осъди действията на Русия в Керченския пролив

България осъди действията на Русия в Керченския пролив

България

|
Ср, 28 Ноем 2018г. 13:58ч.
България осъди действията на Русия в Керченския пролив

България официално осъди действията на Русия в Керченския пролив. Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов, Съветът по сигурността към Министерския съвет прие позиция по сблъсъка между украински и руски кораби в Азовско море.

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи.

Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими, съобщиха от правителствената пресслужба.

"В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише в позицията.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

Украйна въведе военно положение, след като Русия стреля по три украински военни кораба и ги задържа. Инцидентът, станал в Керченския проток на входа на Азовско море, при който имаше ранени, предизвика безпрецедентна ескалация на напрежението в тази деликатна зона, породено от руската анексия на Крим през 2014 г. и от руската подкрепата за сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

mediapool.bg