Кламер БГ - Новини: НС: "Не са мъже, а плюнки". Пеевски и Цонев влязоха във физически сблъсък с "Възраждане" (видео)

НС: "Не са мъже, а плюнки". Пеевски и Цонев влязоха във физически сблъсък с "Възраждане" (видео)

България

|
Пон, 18 Дек 2023г. 13:43ч.
НС: "Не са мъже, а плюнки". Пеевски и Цонев влязоха във физически сблъсък с "Възраждане" (видео)

Един обикновен ден в българския парламент, сн. БГНЕС

Напрежението в парламента ескалира в понеделник до физически сблъсъци между Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС и депутати от "Възраждане". След две провалени заседания миналата седмица, хората на Костадин Костадинов и "Има такъв народ" имаха желание да продължат с бойкота, започнал заради демонтажа на Паметника на Съветската армия. Те блокираха парламентарната трибуна, заради което Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи, а мнозинството одобри депутатите да се изказват от място.

Депутатите от "Възраждане" обаче решиха да издърпат кабелите на тонколоните, така че в залата да не се чува нищо. ДПС незабавно реагираха, като председателят на групата Делян Пеевски и Йордан Цонев се завтекоха да свържат отново кабелите. Там срещнаха отпор от националистите на Костадин Костадинов и се задърпаха за саката, след което цялата група на "Възраждане" скочи и обгради Йордан Цонев. Пеевски защити Цонев с тялото си.

Забележително е, че през цялото това време заседанието на парламента продължи с изказвания от място, докато по-голямата част снимаха с телефоните си сблъсъка за кабелите.

Окупирането на трибуната е саботаж на проруските сили в България в лицето на "Възраждане". Това са терористи. Вие видяхте ли как "депутати", в кавички, защото за мен това не са депутати, бият квесторите и дами! Това не са мъже, това са "плюнки", заяви по-късно в кулоарите на парламента Делян Пеевски.

Ивелин Първанов от "Възраждане" пък огласи, че е заплашен с убийство от депутата от ДПС Марио Ангелов.

"За престъпление от общ характер депутатите нямат имунитет. Вие сте си в правото да предприемете всички мерки и процедури", отговори му председателят ан парламента Росен Желязков.

С регистрирани 121 депутати в пленарната зала беше открито извънредното заседание на парламента.

Пред журналисти Цвета Рангелова от "Възраждане" обяви, че продължават с блокирането на трибуната на парламента до възстановяването на нормалната му работа.

"Самата дума парламент означава да се говори, а не да се блокира говоренето. Тук е мястото да се надговарят политиците и те трябва да имат достъп до микрофона", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Миналата седмица заседанието на парламента са провали в два поредни дни - първо заради бойкот на опазицията от "Възраждане", БСП и ИТН срещу демонтажа на Паметника на съветската армия, а втория ден заради отказа на управляващото мнозинство да участва в регистриране на кворума в опит да осуети заканата на опозицията за нов бойкот.

mediapool.bg