Кламер БГ - Новини: Две години след трагедията в Хитрино раздадоха 23 ключа за новите къщи

Две години след трагедията в Хитрино раздадоха 23 ключа за новите къщи

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 18:19ч.
Две години след трагедията в Хитрино раздадоха 23 ключа за новите къщи

"Две зими нямах покрив над главата си, но сега вече ще бъда абсолютен тартор на къщата си." Това казва новодомецът Кольо Цачев от Хитрино пред медии. Той заедно с още 22-ма души получиха ключовете за новите си домове на официална церемония в селото.

"За такова възстановяване може би биха мечтали други региони, които са преживели бедствия. Всичко онова, което е загубено от страна на населението тук, е 100 процента и дори в повече възстановено", заяви кметът на общината Нуридин Исмаил. Той отбеляза, че за възстановяване на Хитрино заслуга имат много хора и организации.

Преди повече от година Нуридин Исмаил обеща на премиера Бойко Борисов Хитрино да стане "кукла". Близо две години след взрива, който отне живота на 7 души, рани 29 и разруши десетки сгради, селото все още не е възстановено напълно. Инцидентът стана на 10 декември 2016 г. след взрив при дерайлиране на влакова композиция, превозваща пропан бутан.

В продължение на половин година жители на селото получаваха пакетирана храна, вода, препарати за дома и дърва за огрев. В Хитрино по данни на ГРАО живеят 801 души.

Държавата и Европейската комисия бяха щедри към селото, което получи целево 30 млн. лв. за възстановяването ( не са усвоени все още всички средства). Граждани и фирми дариха близо 1.7 млн. лв., а кампанията на Българския червен кръст събра над 2 млн. лв. В подкрепата за възстановяването на селото се включиха и политически партии с около 170 хил. лв.

Нови 23 къщи, 151 ремонтирани

С днешна дата със средствата са изградени 23 къщи, а други 151 са ремонтирани, каза кметът Нуридин Исмаил.

Дванайсет от нови къщи са построени със средства от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика.

Други 10 бяха изградени и дарени от големите строителни компании – ГБС, "Джи Пи Груп", "Геострой" и "Геотехмин", "АТ Инженеринг 2000", "Билдникс" и "Мидия Груп Холдинг", "Хидрострой", "Планекс", "Трейс Груп Холд", "Автомагистрали – Черно море" и "Кристална вода", съобщи Камарата на строителите в България.

ГЕРБ дари средства от партийната субсидия, с които бе построена една нова къща.

Така с днешна дата в строеж са още две къщи. Тяхното изграждане се бави заради тежки административни процедури. Бюрокрацията и междуличностни конфликти са в основата за забавянето на процеса. За някои от разрушените къщи не е имало документи за собственост, на други собствениците им са имали претенции да им бъдат построени по-големи домове, разказа пред Mediapool преди време кметът Нуридин Исмаил.

Заради недоволството на хора и жалбите им омбудсманът Мая Манолова сезира прокуратурата с искане да бъде направена проверка как са харчени парите. В обвиненията за злоупотреби кметът Нуридин Исмаил видя политическа атака. Той беше изключен от редиците на ДПС преди около година. Партията на Ахмед Доган първа обвини кмета в безотчетност на средствата.

Днес по време на церемонията зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров каза, че "по-публичен процес за възстановяване на населено място от бедствие като Хитрино няма". Той оцени процеса като "партньорство за възстановяване" – между държавните институции, местната власт, професионалните общности и БЧК.

Новодомците

Сред последните построени нови къщи е тази на Кольо Цачев. Първата година след взрива той изкарва зимата в Кризисния център в Шумен, а следващата - в старческия дом. Днес "вече е абсолютен тартор на къщата си" , казва Цачев. Уточни, че е имало известно забавяне, заради неуредици с нотариалния акт. Селскостопанските му постройки не са възстановени, но твърди пред радио "Дарик", че това за него не е проблем. Казва, че е доволен от новия си дом.

Съседката му баба Йонка Делева също е в нова къща. По-малка е от старата и няма мазе, обяснява възрастната жена пред "Дарик". По време на взрива тя е била в Шумен при сина и снахата, защото е била оперирана. Сега вече се е прибрала у дома. Покрай ремонтите покъщнината е съсипана, малко пари отпуснаха за възстановяването й, казва жената.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обясни, че дълго време баба Йонка не е живяла в имота и не е редно да има претенции.

Съседната къща, до тази на баба Йонка, също е нова. В нея живеят Надрия и Рахми, които казват, че са доволни. След взрива семейството им първо живяло при роднини в съседно село, а после и на квартира. Дъщеря им се прибрала от Германия и им помогнала да се установят отново.

Кметът: Първо възстановихме домовете, а сега е ред на инфраструктурата

Кметът Исмаил посочи, че първо са възстановили съборените домове на хората от взрива, които живеят постоянно в селото. Сега предстои да бъде възстановена и инфраструктурата, като средствата идват основно по линия на Програмата за развитие на селските райони.

"Искам да благодаря на държавата. Не ни оставиха в тежките дни и в рамките на няколко дни не само се осигуриха средства, което може би било по-лесното, но се намери и начин, по който държавни пари да бъдат изразходвани за възстановяване на частни имоти", каза Исмаил.

"С Камарата на архитектите и проектантите започнахме работа по документната част за възстановяването на селото. Благодарение на техните усилия стигнахме до строителството на къщите, които са дарение от страна на строителни фирми. Шест месеца отне подготовката на документите, след което за още четири-пет месеца направиха двуетажните къщи, които дават друг облик на селото", припомни Исмаил.

mediapool.bg