Кламер БГ - Новини: Председателят на НС е против намаляване на партийната субсидия

Председателят на НС е против намаляване на партийната субсидия

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 08:46ч.
Председателят на НС е против намаляване на партийната субсидия

Не съм съгласна с намаляването на субсидията за партиите, но ако парламентарната група на ГЕРБ реши друго, ще го подкрепя. Това заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в "Шоуто на Слави" в понеделник вечерта. Тя трябваше да гостува в предаването преди седмица, но планирани пътувания в чужбина отложиха участието й.

При гостуването си в същото шоу премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще предожи намаление на партийната субсидия, но не се ангажира дали това ще бъде прието от Народното събрание. Българските партии имат една от високите субсидии в Европа по 11 лв. на глас.

Караянчева посочи, че средствата от субсидията се използват за партийна дейност. Даде пример с избирателния си район - Кърджали, където има 7 общини. Във всяка от тях имаме човек, офис, там си правя приемните, каза Караянчева.

"Когато е много малка субсидията, не може да се извършва реална дейност. Какво ще стане с малките партии?", попита председателят на парламента. Даде пример с партията "Глас народен" на музиканта Светльо Витков. По думите й тези субсидии са за малките партии, а помощта от държавата им дава възможност да развиват партийна дейност.

Караянчева изрично уточни, че ако парламентарната група на ГЕРБ реши да се намали субсидията, тя ще се подчини на мнозинството в групата и ще подкрепи предложението.

Тоест - ако Борисов каже, не защото така са гласували 2.5 млн. българи, контрира Трифонов. Не, ако реши парламентарната група, опонира Караянчева.

Парламентът не приема лобистки закони

В отговор на въпрос Караянчева каза, че според нея няма лобистки проекти в Народното събрание. Аргументът й беше, че законопректите се внасяли от правителството. Преди това са подлагани на обществено обсъждане за месец.

"Ако има някакво съмнение дали даден текст е лобистки, винаги може да се даде на Конституционния съд", заяви Караянчева.

Президентът Румен Радев обаче не мисли така и върна няколко закона, приети от Народното събрание, заради лобистки текстове. Такъв беше случаят със Закона за приватизацията например. Държавният глава обаче не упражни правото си на вето върху Закона за горивата, който според дребния и среден бизнес е в полза на големите вериги и по-конкретно "Лукойл".

Протестите са коректив на управляващите, за да не полетят в облаците

Защо хората излизат да протестират, защо са толкова гневни, попита Трифонов.

"Аз уважавам хората, които протестират, това е корективът на управляващите, за да не полетят в облаците", отговори Караянчева. Според нея партиите, които се прилепят към протестите, ги опорочават.

"Те затова започват да се разотиват. Като се налепят партийни лепки и като започнат да обясняват, че и те са "за", затова и протестите донякъде се опорочават", каза Караянчева.

Не съм сиромахомил, но огромна част от хората не разбират хвалбите ви, контрира я Трифонов.

Караянчева атакува с твърдението, че положението на хората се подобрява - расте както минималната работна заплата, така и средната. Каза, че наскоро се информирала, че България е най-големият производител на велосипеди в Европа.

Борисов винаги идвал в парламента

Председателят на Народното събрание каза, че ако Бойко Борисов трябва да присъства в парламента, тя ще го задължи.

Попитана колко пъти е задължила министър-председателя да присъства в парламента,

Караянчева каза: "Г-н Борисов винаги идва, когато има въпрос, на който да отговаря". "Има въпроси, които са зададени от парламентарните групи, които не отговарят за общата политика, за която той носи отговорност", заяви Караянчева и уточни, че тези въпроси са пренасочвани от нея.

Във връзка с отсъствието му при дебатите за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избора на Марияна Николова на негово място, тя уточни, че Конституцията не задължава премиера Борисов да присъства."Когато сме го повикали, когато е тук, винаги идва", каза Караянчеваи допълни, че не иска да се явява негов адвокат.

Премиерът Борисов не може да стои непрекъснато в парламента, но президентът също нито един път не е дошъл, каза Караянчева. "Президентът също има право да прави обръщения от трибуната, но нито един път досега не е дошъл", допълни тя.

Защо депутатът Делян Пеевски не ходи на работа

Слави Трифонов попита защо депутатът от ДПС Делян Пеевски не ходи на работа.

Караянчева отговори, че председателят на съответната парламентарна група може да извинява отсъствие на депутат, а нея само да я уведоми, защото нямала правомощия по темата. Посочи, че ходенето на работа е граждански и морален дълг, който с нейните колеги изпълнявали.

От опозицията идват в пленарна зала, регистрират се и това не им се води неизвинено отсъствие, получават си парите, поясни още председателят на парламента.

Електронно гласуване ще има, но не сега

"Електронно гласуване ще има, но в момента не може да се гарантира тайната на вота. Докато нямаме доказателства за сигурност на системата, няма как да стане", каза Караянчева по повод поредното отлагане на електронното гласуване обещавано още по времето на втория мандат на ГЕРБ и непрекъснато отлагано.

Караянчева посочи, че българите още нямат лични карти с чип. От думите й стана ясно, че това също е проблем за въвеждането на електронното гласуване.

"Още се борим с корпоративния вот, представете си, че някой работодател подреди работниците да гласуват в редица пред един компютър, какво правим", попита председателят на парламента.

Данъкът на старите коли го искат кметовете

По горещата тема с увеличаването на данъка на старите автомобили, заради което имаше и протести, Караянчева посочи, че това се прави по искане на кметовете.

"Това е част от борбата за по-чист въздух. Дава се възможност на кметовете и общинските съвети да определят размера", каза Караянчева. Посочи, че целта е да се карат по-малко стари коли.

За избора й на парламентарен шеф

Цвета Караянчева посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я предложил да стане председател на Народното събрание, след като Димитър Главчев подаде оставка.

ГЕРБ е спечелила изборите и има право да излъчи председател на парламента, каза Карянчева.

mediapool.bg