Кламер БГ - Новини: "Сова Харис": Засега само ГЕРБ, БСП и ДПС вкарват евродепутати

"Сова Харис": Засега само ГЕРБ, БСП и ДПС вкарват евродепутати

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 20:02ч.
"Сова Харис": Засега само ГЕРБ, БСП и ДПС вкарват евродепутати

Засега само три партии - ГЕРБ, БСП и ДПС преминават бариерата от 6% за излъчване на представител в Европейския парламент, показва проучване на "Сова Харис", разпространено в понеделник. Според резултатите, хипотетично съществуват още три възможности за сформиране на коалиции, които биха могли да преодолеят изборния праг, допълва агенцията. Едната е ако се появи субект, който да консолидира гласовете на дясно-либерално настроените избиратели, които сега са разпилени – така например "Демократична България" и Реформаторският блок дори взети заедно не събират 2% подкрепа.

Втори вариант е коалиция около "Обединените патриоти", които обаче са вътрешно разпокъсани и в момента са в низходяща тенденция, отбелязва агенцията.

Като трети вариант е посочена коалиция, формирана около партия "Воля" на Веселин Марешки заедно с "Атака" на Волен Сидеров, ако той напусне "Обединени патриоти". Самостоятелно рейтингът на "Воля" е 1.9%, но пък Марешки бе припознат като партньор от водещата френска националистка Марин Льо Пен. В същото време "Сова Харис" е измерила, че едва 12.6% от запитаните смятат, че това ще легитимира Марешки като носител на националистическите идеи.

Това е поредната агенция, чийто последни данни сочат практическо изравняване между ГЕРБ и БСП – разликата е 21.6% срещу 21.3%. За ДПС биха гласували 5.8% от запитаните (движението обикновено на вот надскача прогнозните си резултати – б.р.).

"Обединени патриоти" събират 4.1% доверие, "Воля" - 1.9%, "Демократична България" - 1.5%, АБВ и СДС - по 0.9%, Реформаторският блок - 0.4%.

За "друга партия" биха дали гласа си 1.4 на сто от запитаните. 14.6% декларират, че няма да гласуват.

Разликата е в рамките на допустимата стохастична грешка. Имайки предвид, че на този вид избори активността е традиционно по-ниска, можем да предположим, че и този път до урните ще отидат по-малко от заявилите, че ще гласуват избиратели. Но дори и да вземем гласовете само на твърдо решилите да гласуват, паритетът пак се запазва, отбелязва "Сова Харис" по отношение изравнените сили на ГЕРБ и БСП.

Бойко Борисов има най-голям процент доверие като партиен лидер (34.4% срещу 54.8% недоверие), следван от Корнелия Нинова (28.2% и 61.7%) и Красимир Каракачанов (18.8% и 64%). Институциите с най-висок рейтинг са омбудсманът, църквата, президентът, армията, полицията, европейският парламент, Еврокомисията и чак тогава правителството.

Близо 60% от анкетираните следят протестите и ги подкрепят, Само 15.1% отговарят, че ги следят, но не ги подкрепят. На въпрос какво смятат, че е най-добре да се случи, 42.3 на сто отговарят: "да продължат протестите и натискът на улицата". Малко по-малко - 40.1% - предпочитат "ситуацията да се нормализира и институциите да си поемат ролите".

Проучването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Проведено е от 16 до 22 ноември сред 1000 души над 18-годишна възраст, съобщава агенцията.

mediapool.bg