Кламер БГ - Новини: Министерството на правосъдието не видя проблем с бонусите и арестите

Министерството на правосъдието не видя проблем с бонусите и арестите

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 22:54ч.
Министерството на правосъдието не видя проблем с бонусите и арестите

Няма нарушение с раздадените бонуси в Агенцията по вписванията, а условията в столичния арест на ул. "Майор Векилски", където е затворена бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, отговарят на всички условия. Това обяви Министерството на правосъдието по повод критиките за раздадените бонуси в агенцията и оплакванията на задържаните по делото "Младост" за условията в следствения арест.

Преди две седмици се разбра, че в Агенцията по вписванията са раздадени допълнителни възнаграждения за около 600 000 лева, включително за периода, в който Търговският регистър се бе сринал. Бонусите са дадени за периода юли, август и септември. След публикуването на информацията в пресата правосъдният министър Цецка Цачева разпореди проверка.

Междувременно казусът претърпя развитие. Най-големият проблем се оказа бонусът на новата шефка на агенцията Габриела Козарева, промотирана на позицията от "Атака". Тя имаше само 40 работни дни през въпросния период и въпреки това си бе дала бонус. Сега Министерството на правосъдието казва, че Козарева е извършила промяна на правилата, което й е позволило да вземе напълно законно бонуси. По новите правила на Козарева е въведено изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, т.е. 30 дни, за да вземат бонус. Така Козарева се е класирала.

Министерството обяснява обаче, че това е нещо хубаво, тъй като променените правила за бонусите "преодоляват старата практика да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок (от 30 дни)".

Дори и инспекторатът на министър Цачева не може да изкара, че всичко е "идеално" с правилата за заплащането в агенцията. Инспекторите пишат, че има три различни вида правила за заплащането в Агенцията по вписванията, което пречи на създаването на трайна и ефективна практика за изчисляване на заплатите. Правилата обаче не били незаконни. Препоръката е да се измислят някакви общи правила за всички.

Арестите

Едновременно с това Областна служба "Изпълнение на наказанията" – София, която управлява арестите в града, обяви, че всичко с нейните помещения е наред. Става дума за арестите на бул. "Г.М. Димитров" № 42 и на ул. "М-р Г.Векилски" № 2.

"Те са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство", обяви службата, цитирана от Министерството на правосъдието.

Спалните помещения са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети, допълват от институцията.

След като Десислава Иванчева бе арестувана на тавана над леглото й се проби отходна тръба и известно време върху чаршафите й тече фекална вода. По-късно проблемът бе решен, но тя обяви, че ще съди държавата в Страсбург за лошите условия в ареста.

mediapool.bg