Кламер БГ - Новини: Осем сгради може да изникнат върху софийската цигарена фабрика

Осем сгради може да изникнат върху софийската цигарена фабрика

България

|
Пон, 26 Ноем 2018г. 19:21ч.
Осем сгради може да изникнат върху софийската цигарена фабрика

Собственикът на терена на бившата цигарена фабрика на бул. "Цар Борис ІІІ" в София е задействал планове за застрояването на имота с нови сгради. През лятото дружеството "Сф-Бт", свързано с "Булгартабак Холдинг", е получило разрешение да разработи изменение на устройствения план на терена.

Намерението на фирмата, свързана с депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, е да направи на мястото осем нови високи сгради. Пет от тях ще са над 50 метра или повече от 14 етажа. Най-високата може да има 24 етажа т. е. 72 метра височина, което е близко до максимума за тази част на града.

Софийската цигарена фабрика беше затворена преди повече от две години, а през 2017 г. беше и съборена.

В началото на април 2017 г.

"София БТ" продава на "Сф-Бт" за 61 млн. лв. бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47. Вторият имот в последствие беше придобит за 25 млн. евро от "Алнуаими груп", притежавана от иранеца с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими. Той е собственик и на оръжейния търговец "Аполо инженеринг". В момента в тази част от сградата на бул. "Цариградско шосе" тече реконструкция.

Междувременното собственикът на терена на вече несъществуващата цигарена фабрика на бул. "Цар Борис ІІІ" - "Сф-Бт", който се притежава от регистрираното в Дубай дружество "Булгартабак Трейд ФТЗ", придоби и намиращото се в съседство здание на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки.

Сградата, в която се намираше и Музеят на виното, беше продадена през 2017 г. от Държавната консолидационна компания, в която беше апортирана. Това станало по искане на самия институт за виното. "Сф-БТ", свързана с депутата и бизнесмен Делян Пеевски, плати за имота 8.6 млн. лева. Купувачът е избран без конкурс или търг, тъй като сградата трябвало да се предложи на собственика на земята под нея - т.е. на фирмата, свързана с "Булгартабак Холдинг".

Така в момента дружеството "Сф-Бт", регистрирано с предмет на дейност имотни сделки, притежава терена от над 36.6 хил. кв метра.

Плановете са теренът да бъде разделен на две. Единият ще е само за озеленяване, тъй като част от имота попада в зона за локални градини. Собственикът иска да застрои другия имот с осем сгради с предназначение за жилища, хотел, офиси и обществено обслужване. Към заповедта на главния архитект Здравко Здравков, с която се разрешава разработването на промяната в устройствения план, както иска "Сф-Бт", не е приложена графична част, и не е описано коя от евентуалните бъдещи сгради за какво ще се използва. В заповедта се посочва, че се планира изграждането на следните сгради:

- 10 етажа или 30 метра височина;

- 22 етажа - 66 метра височина;

- 24 етажа - 72 метра височина;

- 18 етажа - 54 метра височина;

- 15 етажа - 45 метра височина;

- 16 етажа - 55 метра височина;

- 14 етажа - 50 метра височина;

- 8 етажа - 28 метра височина.

Преди да се стигне до разрешаване на строителството, разработеният по искане и за сметка на "Сф-Бт" подробен устройствен план трябва да бъде одобрен от общинския съвет. Все още предложение за това не е внесено.

Преди няколко месеца "Сф-Бт" е продало и друг от имотите си, също придобити, през сделки с други компании, свързвани с Пеевски. Става въпрос за недовършената сграда на бТВ близо до Околовръстното шосе в местността "Малинова долина изток". Дружество на Пеевски придоби имота за 2.8 млн. лева преди няколко години. Сега той е продаден на дружество на италианеца Едоардо Миролио, показва справка в Имотния регистър. Фирмата купувач е създадена малко преди вписването на имотната сделка. Преди време Миролио купи и бившата централа на КТБ на бул. "Цар Борис ІІІ".

В момента голяма част от фабриките на някогашната държавна тютюнева компания "Булгартабак Холдинг" са затворени. С намалени обеми работи фабриката за цигари в Благоевград, действа и фабриката за преработка на тютюн в плевенското село Ясен.

Повечето цигарени марки на дружеството пък бяха продадени на "Бритиш Американ Табако".

mediapool.bg