Кламер БГ - Новини: Вътрешният министър е голям оптимист за приемането на България в Шенген

Вътрешният министър е голям оптимист за приемането на България в Шенген

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 16:46ч.
Вътрешният министър е голям оптимист за приемането на България в Шенген

Вътрешният министър е голям оптимист за приемането на България в Шенген

"След повече от два месеца и половина усилена работа, мога да кажа, че вратата за България пред Шенген е широко отворена", обяви вътрешният министър Иван Демерджиев след заседанието на Министерския съвет в сряда.

През тази седмица България е получила първите положителни отзиви от европейската експертна мисия, която провери охраната на границите. Целият доклад трябва да е готов в петък.

В началото на октомври излезе и доклад на европейската служба за охрана на границите "Фронтекс", в който се казва, че най-натовареният мигрантски маршрут към Западна Европа е през Западните Балкани.

"Никой не посочи България като актуален маршрут на незаконната миграция - бяха посочени редица държави - Северна Македония, Сърбия, Гърция, Кипър, дори Италия. Беше докладвано, че в Австрия основните мигранти са индийци и граждани на Бурунди, но не и такива, преминали през нашите граници, което е в рязко противоречие с това, което твърдят някои експерти в страната", каза Демерджиев.

По думите му експертната оценка на ЕК е, че България се справя отлично. Единствената държава, която остана донякъде скептична, но обвързва своята позиция с резултатите от докладите, е Нидерландия.

"На 21 октомври чакаме доклада, но отзивите са, че сме се справили отлично. При такава оценка, не мисля, че Нидерландия ще има сериозни аргументи срещу приемането на България в Шенген. Вярвам, че целта, която си поставихме България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство до края на годината, ще бъде постигната", прогнозира Демерджиев.

Преди два дни и Европейският парламент помогна като засили натиска върху Нидерландия. ЕП излезе с резолюция във вторник за незабавно приемане на България и Румъния в шенгенското пространство за свободно движение. Резолюцията беше приета с огромно мнозинство от 547 гласа "за", 49 "против" и 43 –"въздържал се".

Въпреки че двете държави изпълняват всички условия за прилагане на шенгенското законодателство още от 2011 година, Съветът на ЕС все още не е взел решение по този въпрос. Единствената страна, която се съпротивлява, е Нидерландия, но поради различни съображения – липса на резултати от борбата с корупцията по високите етажи в България.

България и Румъния усилено лобират за приемането им в Шенген още през декември тази година. Основният аргумент на двете страни е нуждата от задълбочаване на европейската интеграция на фона на войната в Украйна.

България лобира и чрез припомняне на френското предложение за европейската интеграция на Северна Македония, което бе прието от властите в София през юли. Източници на Mediapool в служебното правителство посочват, че Нидерландия все още е против приемането на България, но страната вече е напълно изолирана в съпротивата си.

В интервю за Mediapool правосъдният министър Крум Зарков коментира, че България трябва да използва ресурса си за охрана на границата с Турция, а не за границите с Румъния и Гърция, които нямат нужда от охрана. Румъния подчертава своята близост до украинския конфликт.

В своята резолюция евродепутатите също настояха казусът да бъде решен до края на тази година, за да може проверките на пътници по вътрешните граници да отпаднат в началото на следващата година.

mediapool.bg