Кламер БГ - Новини: Радев при "войнолюбците" в Брюксел. Иска "продукт" от НС

Радев при "войнолюбците" в Брюксел. Иска "продукт" от НС

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 18:03ч.
Радев при "войнолюбците" в Брюксел. Иска "продукт" от НС

Румен Радев, сн. БГНЕС

Радев отклони въпрос дали сред лидерите на Европейския съюз има "войнолюбци", каквито той видя и заклейми в българския парламент заради призивите най-накрая и България да се включи в помощта за отбраната на Украйна.

"Нека да направим разграничение. Тук не се обсъждат нови санкции спрямо Русия, ще се обсъди как да увеличим помощта за Украйна, тъй като тя е изправена пред хуманитарна криза. Ще направим всичко възможно да помогнем на Украйна в тежката зима", каза Радев в Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет.

България и Унгария останаха изолирани в ЕС и НАТО и са единствените, които не помагат на Украйна с изпращането на въоръжение и военно оборудване. Преди ден Радев за пореден път се обяви срещу изпращането на оръжие с думите, че това ще въвлече България във войната. Той каза, че от собствен опит знаел, че "най-превъзбудените войнолюбци" последни ще хванат оръжие да защитават страната.

В отговор на друг въпрос Радев се обяви срещу изпращането на зенитно-ракетни комплекси C-300 в помощ на Украйна, каквото вече направи Словакия.

И отново разви тезата си, че България няма да получи като подарък въоръжение от НАТО, ако изпрати в Украйна старото съветско оборудване.

"Словакия не е получила ракети "Пейтриът", каза Радев.

Той обясни, че в Словакия в момента са разположени два дивизиона – германски и нидерландски.

"В някой момент те ще си тръгнат. Словакия тепърва ще трябва да си доставя "Пейтриът", да направи поръчки, да си ги плати. Това ще стане след доста време".

Радев коментира, че новият парламент започва с конституционна криза.

"Още в началото на Народното събрание, вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза. Важно е продуктът - да бъде приет бюджет, подготвените от служебните правителство проектозакони по Плана за възстановяване и да проведем реформи, които липсват от години".

"Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре. Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме. Силно се надявам разумът да вземе връх и нашите народни представители да конституират Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председател, за да може то да започне да функционира", коментира той.

mediapool.bg