Кламер БГ - Новини: Служебният кабинет махна водещ експерт от съвета за лекарствените цени

Служебният кабинет махна водещ експерт от съвета за лекарствените цени

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 17:09ч.
Служебният кабинет махна водещ експерт от съвета за лекарствените цени

Проф. Илко Гетов

Служебното правителство смени председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР) проф. Илко Гетов и на негово място назначи чл.- кор. проф. Мила Власковска. Смяната е изненадваща, тъй като Гетов пое поста едва преди пет месеца през юни 2022 г. Органът има строго експертни функции по ценова регулация, оценка на терапии и включването им в позитивния списък, както и утвърждаване на фармакотерапевтични ръководства и по тази причина в него не се правят чести кадрови и конюнктурни промени.

Преди Гетов да оглави НСЦР през юни, органът беше ръководен дълги години от проф. Николай Данчев, дългогодишен преподавател и декан на Фармацевтичния факултет на МУ-София, който почина през юли след тежко боледуване.

Сега служебният кабинет по предложение на здравния министър Асен Меджидиев прави смяна в съвета, която официално не е мотивирана. Самият Меджидиев, обаче, загатна за нея миналата седмица, когато съобщи пред бТВ, че се правят промени в съвета с цел да се засили контролът над цените на лекарствата. Така и не стана ясно от какво точно Меджидиев не е доволен в работата на съвета и защо сменя точно председателя му.

Проф. Гетов е уважаван експерт, занимава се с активна преподавателска дейност, а през годините е заемал различни ръководни постове в областта на лекарствената политика и регулациите. От март до ноември 2013 г. бе член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. От юни 2013 г. до февруари 2020 г. оглавяваше Българския фармацевтичен съюз, а от октомври 2020 г. бе член на Комитета за оценка на лекарствени продукти за хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Новият председател на НСЦР проф. Власковска е завършила медицина, доктор е по фармакология и професор към Катедрата по фармакология и токсикология, както и член- кореспондент на Българска академия на науките (БАН). В първия кабинет на Бойко Борисов в периода 2009-2010 за кратко Власковска беше зам.-министър на здравеопазването с ресор лекарства. Тя бе сменена при подмяната на екипите в МЗ, когато Анна-Мария Борисова замени Божидар Нанев като здравен министър.

Бойко Пенков влиза в Комисията по прозрачност

С решение на служебния кабинет от днес още един кадър от управлението на ГЕРБ се завръща в орган, ангажиран с лекарствената политика.

Зам.-министърът на здравеопазването в няколко правителства д-р Бойко Пенков сменя в Комисията по прозрачност доц. д-р Любомир Бакаливанов, назначен от редовното правителство на Кирил Петков.

Комисията е органът, пред който могат да се обжалват решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и се състои от 15 членове.

Националният съвет по цени и реимбурсиране е колегиален орган, който се състои от председател и шест члена. Органът се представлява от председател, като в състава се включват трима

лекари или магистър-фармацевти, двама юристи и двама икономисти, всички със стаж по специалността не по-малко от 5 години. Дейността на съвета се подпомага от администрация.

Предприетата от служебния кабинет смяна беше критикувана от съсловната организация на фармацевтите, тъй като се прави в края на годината, когато НСЦР взима важни решения в спешен порядък.

Към 1 октомври в процес на разглеждане от съвета са над 60 процедури за включване в позитивния лекарствен списък на иновативни лекарствени продукти.

"Забавяне в административния процес и невъзможност за приключването му до края на 2022 г. може да затвори вратата за заплащане от НЗОК през 2023 г. на нови лекарствени терапии, които гражданите в повечето европейски държави вече получават, и да ги отложи за 2024 г.", предупредиха от Фармацевтичния съюз в писмо до служебния премиер Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев.

Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение за хиляди пациенти, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК. Голяма част от тях от години са утвърдени и широко използвани в повечето европейски държави, а пациентите у нас ще трябва да ги чакат поне още една година.

Съсловната организация посочва също, че последователността и приемствеността в работата на националния регулатор на цените и реимбурсирането на лекарствата е от съществено значение не само за своевременното включване на нови лекарства в позитивния списък, но и за актуализация на цените на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание чрез сравнение с цените им в други държави от ЕС; за приемане и обновяване на фармако-терапевтичните ръководства; за поддръжка на реимбурсния статус на лекарствените продукти и редица други дейности.

От БФС предупредиха, че промени в съвета биха били крайно нецелесъобразни, още повече в края на календарната година и неяснотата за Бюджет 2023.

mediapool.bg