Кламер БГ - Новини: Как се почиства банкетът на пътя София - Карлово?

Как се почиства банкетът на пътя София - Карлово?

България

|
Четв, 20 Окт 2022г. 16:46ч.
Как се почиства банкетът на пътя София - Карлово?

Как се почиства банкетът на пътя София - Карлово?

Почистването на банкета от храсти, растителност и дървета по пътя София - Карлово става с директното им сваляне върху мантинелите, което уврежда предпазните съоръжения на редица места по пътя. Това става ясно от изпратен материал от възмутен читател на Mediapool.

Той е заснет в неделя (16 октомври 2022 г.) по пътя, преминаващ в подножието на връх Гълъбец на Стара планина.

След наводненията в Карловско, предизвикани от обилните дъждове в началото на септември, очевидно са предприети мерки за почистване на банкета на Подбалканския път. Това е важно да се направи преди зимата. В противен случай при мокър сняг или обилен снеговалеж клоните на дърветата се чупят и препречват пътя.

По закон за това е отговорна Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Тя възлага тази дейност на пътноподдържащи фирми.

По закон банкетът е най-малко един метър и трябва да бъде почистен, но това правило масово не се спазва и най-малко две трети от българските пътища са обрасли, включително и участъци от първокласни шосета.

При възлагане на тази дейност от АПИ пътните фирми трябва да изрежат опасните клони, да отстранят дърветата и растителността.

Очевидно от изпратените снимки и видео, при почистването на подбалканския път това е станало за сметка на мантинелите. А там завоите са особено опасни и при липса на ограничителни системи предпоставките за катастрофи са налице.

mediapool.bg