Кламер БГ - Новини: Обучението в повечето университети поскъпва

Обучението в повечето университети поскъпва

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 13:14ч.
Обучението в повечето университети поскъпва

Годишните такси за обучение в 18 от 33 университета в България поскъпва. Вдигат се таксите основно за първокурсниците, които ще бъдат приети през предстоящата кандидатстудентска кампания. Ръстът е между 5 и 25 на сто в зависимост от висшето училище и специалността. В абсолютна стойност увеличението е между 20 и 170 лева.

Това става ясно от проект на решение на правителството за утвърждаване на таксите за обучение и кандидатстване във висшите училища в страната. По правило сумите се предлагат от университетите и не се ревизират от образователното министерство, което е автор на предложението до правителството.

Според анализа на образователното ведомство средната такса за обучение в държавните университети в страната е 950 лева. Сумата за кандидатстване е 50 лева и при нея няма увеличение в сравнение с предходната година. По-ниски са таксите във военните университети – средната за обучение е 750 лева, а за кандидатстване – 40.

Най-малко се плаща за обучението на докторанти в Българската академия на науките – 460 лева на година, при такса за кандидатстване от 30 лева.

Сумите за обучение засягат 153 000 младежи. От тях 148 700 студенти и 4300 докторанти в редовна и задочна форма на обучение. Очаква се от таксите за обучение и кандидатстване държавните университети да съберат 148 млн. лева.

По отношение на таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища увеличението е от 5% до 65 % (от 40 до 500 лева). При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна.

Ръст с между 20 и 150 лева в Софийския

Таксите за част от специалностите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат увеличени през новата учебна година с между 20 и 150 лева.

Поскъпва обучението по популярните "Информатика", "Информационни системи", "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство", за които вече ще се плащат 900 лева при 800 лева на година в момента. По 800 лева (при 750 лева в момента) ще струва годишното обучение по "Компютърно инженерство" и "Комуникации и физична електроника" (Физически факултет).

Със 140 лева поскъпва годишната такса за специалностите от Стопанския факултет "Стопанско управление", "Икономика и финанси" и "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" (на английски език), както и за "Регионално развитие и политика" в Геолого-географския факултет. Първокурсниците редовно обучение в тях ще плащат по 600 лева на година.

Толкова става таксата и по "Религията в Европа" и "Теология" (увеличение от 500 на 600 лева), по "Философия" (увеличение от 580 на 600 лева). За обучението по "Философия" на английски език таксата се увеличава от 854 лева на 900 лева.

По 900 лева ще са таксите по специалностите "Агробиотехнологии", "Биология", "Биомениджмънт и устойчиво развитие", "Екология и опазване на околната среда", "Молекулярна биология", "Биотехнологии", "География" и "Геология", "Геопространствени системи и технологии", "Приложна математика".

От 640 на 700 лева се увеличава таксата за първокурсници по "Математика" и "Статистика". За "Графичен дизайн" и "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече ще се плащат по 800 лева на година при 780 лева в момента.

Увеличение за икономическите специалности

Поскъпване на обучението се предвижда и в икономическите университети. През последните години броят на студентите в тях, за които държавата отпуска субсидии, постоянно намалява. Целта е средства да се насочат към специалности, за които има търсене и недостиг на пазара на труда за сметка на икономическите, в които има свръхпроизводство на кадри.

С намаляването на приема в последните години икономическите университети плавно вдигат и таксите.

Така Университетът за национално и световно стопанство вдига цената на обучението а първокурсници с 30 – 40 лева.

С около 60 лева поскъпва таксата за икономическите специалности в Икономическия университет във Варна.

Стопанската академия в Свищов вдига цените с около 50 лева на година.

Големите регионални университети също се очаква да взимат по-високи такси за обучението по част от специалности. В университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас ръстът е с 20 – 30 лева.

Във Великотърновския университет има увеличение с 50 – 100 лева за почти всички специалности. Увеличението в Югозападния университет в Благоевград е между 10 и 140 лева и засяга всички специалности. Най-масовото увеличение със 70- 80 лева.

Без промени в медицински и технически университети

От медицинските университети увеличение на цената на обучението има само на някои специалности във висшето училище в Плевен. За останалите – в София, Пловдив и Варна промени не се предлагат.

Техническите университети запазват размера на таксите без промяна.

mediapool.bg