Кламер БГ - Новини: В болниците все още няма достатъчно маски, но Борисов вече се надява да зарежда ЕС

В болниците все още няма достатъчно маски, но Борисов вече се надява да зарежда ЕС

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 13:34ч.
В болниците все още няма достатъчно маски, но Борисов вече се надява да зарежда ЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България участва в европейската поръчка за защитни облекла и дори ще предложи да се включи в нея и като доставчик. Във вторник той посети едно от българските предприятия за производство на защитни облекла във Враца, които са необходими за медиците и останалите служители на първа линия в борбата срещу коронавируса.

"Тече голяма европейска поръчка, в която България участва, ще предложа да се включим и с производство", каза Борисов, след като преди ден "Свободна Европа" цитира информация от брифинг на Европейската комисия, според която България не е пожелала да участва в обща поръчка на ЕС за медицински маски.

Въпреки че Борисов открои възможността България да зарежда ЕС със защитни облекла, все още правителството не може да осигури такива дори за лекарите, като това бе признато и от здравния министър Кирил Ананиев. По болниците има напрежение, а по места лекари дори подават оставки. Както личните лекари, така и много от специалистите, не разполагат с адекватна защита.

Наличностите се разпределят приоритетно за болниците, където лекарите са в непосредствен контакт със заразно болни.

"Ще ги питам колегите, защото, ако с този капацитет се работи - 8 хил. до 10 хил. облекла, което казвате, да им изпратим сертификати, да видят, така че може и с производство да се включим в поръчката. Не само да чакаме някъде да се произведат и да се дадат, виждате, много компании в света не доставят поръчаните количества", каза Борисов.

"Помагаме си сами, за това и Господ трябва да ни помогне", добави той.

Ръководството на предприятието демонстрира специални сертифицирани платове, които не пропускат въздух и вода. Близо 300 броя защитни облекла ще бъдат произведени днес, а 1600 броя – до края на утрешния ден. Ако държавата остане доволна от качеството им, ще поръча по-големи количества.

"Искам българските лекари, сестри и медицински работници да чуят и видят, че защитните облекла, които се произвеждат за тях, са най-добрите", каза Борисов.

От предприятието обясниха, че ползват платове, които са били предвидени за поръчка от Германия. Тя обаче е била отменена, за да може да се работи за българските нужди.

"До довечера каквото е готово, да се разкарва лекари, медицински сестри, санитари", разпореди се Борисов.

Той препоръча на шефовете на предприятието да осигури по-високи заплати за работниците и им предложи да си калкулират разходите в цената.

"Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват от криза", каза Борисов.

По време на визитата на Борисов не стана ясно защо държавата не е активирала производството по-рано, въпреки че предстоящата епидемия се знае от месеци. Правителството се задейства кризисно едва след като в България бяха открити първите два случая на коронавирус.

mediapool.bg