Кламер БГ - Новини: "Александровска" върна дарението на "Уолтопия" заради условието за предимство при лечение

"Александровска" върна дарението на "Уолтопия" заради условието за предимство при лечение

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 13:34ч.
"Александровска" върна дарението на "Уолтопия" заради условието за предимство при лечение

Александровска болница е върнала дарението под условие на фирма "Уолтопия" за 222 000 лв., съобщиха от лечебното заведение. Причината е, че бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на фирмата при лечението им, ако са заразени с Covid-19. От болницата заявиха, че и занапред ще приемат само безусловни дарения.

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев обяви преди ден, че фирмата прави дарение от 222 000 за столичната Александровска болница за покупката на респираторни апарати, необходими за обдишване на най-тежко засегнатите от коронавируса. Той обаче постави условието служителите на фирмата да са с предимство при оказване на медицинска помощ, в случай че са заразени с Covid-19. От болницата още вчера казаха, че няма да влизат в подобни пазарлъци и ще бъде преценка само и единствено на лекарите кой пациент да се ползва с предимство.

Във вторник директорът на болницата Костадин Ангелов написа в профила си във Фейсбук, че "дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е "по пол или занятие" или служител на чия фирма е".

"Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага. Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!", посочи той.

Въпреки силно укоримото от морална гледна точка условие, което предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев го защити, като каза, че такова условие е допустимо в правния мир.

"Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган. Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи. В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си. Ако днес всички имаха нужда от кръвопреливане, вероятно много хора щяха да реагират по подобен начин на опитите да се дарява кръв за конкретен човек", аргументира се той.

mediapool.bg