Кламер БГ - Новини: И МЗ започва да събира дарения за подпомагане на болниците

И МЗ започва да събира дарения за подпомагане на болниците

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 13:34ч.
И МЗ започва да събира дарения за подпомагане на болниците

Министерството на здравеопазването също откри дарителска сметка за подпомагане дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с Covid-19. В последните дни започнаха множество дарителски кампании и лечебните заведения получиха сериозна помощ от граждани, фирми и организации за покупката на предпазни средства и апаратура, необходими в борбата с болестта.

Сега дарителска сметка разкрива и Министерството на здравеопазването. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори.

Дарителска сметка на МЗ e:

IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст (БЧК) е създал организация за приемане и съхраняване на дарения – лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други. Даренията се приемат в централната складова база на БЧК в с. Лозен, ул. Половраг 29.

Освен това Българският червен кръст (БЧК) открива национален фонд за събиране на средства. Парите ще бъдат предоставени на Националния щаб за борба с коронавируса за закупуване на материали и в помощ на болни хора.

Средствата ще се събират чрез SMS 14 66, по банкова сметка и онлайн.

"Пирогов", която е една от болниците, приемаща болни с Covid-19, е получила от БЧК две специализирани палатки, разположени пред спешния център. През тях ще бъде сортиран потока, като лекарите ще преценяват накъде да бъдат насочени болните.

Междувременно доброволческата кампания на гражданската инициатива #задоброто вече е изпратила 2000 маски към 11 болници, сред които болницата по детсски болести "Проф. Иван Митев", Белодробната болница "Света София", "Свети Мина"-Пловдив, Света Марина във Варна болниците в Сливен, Велинград, Гоце Делчев, Бургас и др. Изпратени са и 129 предпазни костюма, 100 кутии ръкавици (по 200 бр. в кутия) и 111 предпазни очила са изпратени за Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, инфекциозното отделение в болнницата в Благоевград и "Света Марина" във Варна. Три броя безконтактни термометри са осигурени за "Пирогов". До момента 56 болници са потърсили съдействие от кампанията.

Поръчани са 3000 маски за многократна употреба. В сряда се очаква дата за производството им. Поръчани са назални катетри, манти и калцуни за "Свети Мина" в Пловдив. Кампанията продължава да търси консумативи, за които заявките от болници се увеличават.

Подробности за кампанията и дарителска сметка можете да откриете ТУК

mediapool.bg