Кламер БГ - Новини: Антикорупционната комисия вече е "изработила" 10 млн. лв.

Антикорупционната комисия вече е "изработила" 10 млн. лв.

България

|
Четв, 20 Септ 2018г. 19:59ч.
Антикорупционната комисия вече е "изработила" 10 млн. лв.

Новата антикорупционна комисия за няколко месеца работа – от април досега, е успяла да "изработи" в полза на бюджета 10 млн. лв., на каквато стойност възлиза присъдено в полза на държавата имущество, стана ясно в четвъртък при представянето на доклада за дейността на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Според изнесената от председателя на звеното Пламен Георгиев информация окръжните съдилища са дупуснали обезпечителни мерки върху имущество за над 262 млн. лв., а спечелените искове са 19 и са на стойност над 10 млн. лв.

Благодарение на работата на КПКОНПИ, 58 недвижими имоти са присъдени на държавата, сред които 11 апартамента, 3 магазина, 2 офиса, 2 склада с прилежащо дворно място, 6 броя урегулирани поземлени имотa, 12 ниви, къща и стопански сгради. Има присъдени и 23 броя МПС, лодка и златни накити, посочи Георгиев.

Той информира още, че 148 лица от държавната власт, които не са подали имотни декларации, ще бъдат проверени дали не са придобили имуществото си незаконно.

"Тази проверка е изключително силна мярка, защото всичко се показва. А допреди това имаше само парична глоба и тогава лицата можеха да предпочетат да си платят една глоба и това е“, коментира Георгиев.

Заместникът му Антон Славчев пък обяви, че в комисията са постъпили 450 сигнала за корупция на висши длъжности лица. "Над 330 от сигналите са проверени, като по част от тях действително са установени данни за престъпления, за които са уведомени органите на прокуратурата“, каза още той, но не даде повече информация.

Шефът на комисията отчете още добро сътрудничество с инспекторатите на различните ведомства и участие в международни форми, където бил представян българският модел за борба с корупцията.

mediapool.bg