Кламер БГ - Новини: Подалата оставка Мизова помогнала да се направи сайт на къщата за гости в Юндола

Подалата оставка Мизова помогнала да се направи сайт на къщата за гости в Юндола

България

|
Ср, 01 Май 2019г. 21:28ч.
Подалата оставка Мизова помогнала да се направи сайт на къщата за гости в Юндола

Подалата оставка зам.-изпълнителна директорка на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова е съдействала за направата на сайт на къщата за гости в Юндола. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред радио "Дарик".

Иванка Мизова подаде оставка по разпореждане на премиера Бойко Борисов, след като телефонът ѝ беше посочен като контакт в сайт за резервации на къща за гости "Тера" в село Юндола, община Велинград.

Пред Порожанов тя казала, че няма нищо общо с къщите за гости, а само помогнала за направата на сайт.

Същата теза развиха пред Нова телевизия и кметът на село Юндола Мехмед Местан от ДПС и съпругата му Емине, която се оказа, че е собственик на двете къщи, в които могат да се настанят до 16 души. Двамата казаха, че къщите нямат нищо общо с Мизова. Потвърдиха, че я познават, но не са я виждали от години. Мехмед Местан каза, че едва вчера разбрал и то от журналисти, че Мизова е началник във фонд "Земеделие".

"Аз се ядосвам, че е подала оставка, това е абсолютно глупава позиция. Защото, ако не беше подала оставка, да я бяха уволнили, щеше да се върне на бял кон един ден. Един телефон какво значи? Може би на сайта е трябвало да се сложи някакъв телефон, а тя техните не ги знае", каза свекърът ѝ Николай Мизов пред Нова телевизия.Той живее в село Юндола, където са построени двете къщи за гости "Тара".

Обясненията на земеделския министър

Продължават проверките на къщите за гости с европари и след оставката на заместник-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, каза Порожанов.

"Темата е много прясна. Аз поканих госпожа Багдатова да подаде своята оставка. Самата къща за гости е договорена през юни 2010 г. в село Юндола, община Велинград и с представител Емине Местан, като фирмата е "Тера 2008". Одобрените разходи по къщата са 405 000, а субсидията е 283 000. Дори не е на тавана, както позволява регламентът. Самата заявка за плащане е извършена през 2011 г. Къщата преди плащане е проверена с подробно посещение на място. Одобрените разходи са респективно намалени с около 3000 лева, както на субсидията, така и на самите разходи."Това каза земеделският министър.

Той посочи, че през 2015 г. къщата е излязла от мониторинг.

Притеснителното в конкретния случай е наличието на телефона на зам.-директора на ДФ "Земеделие", коментира Порожанов.

"Без нейните обяснения няма да влизам в подробности. Тя категорично казва, че няма нищо общо с къщата. Просто е съдействала да се направи сайт и по някаква причина е оставила и своя телефон. Важно е да бъде направена проверка дали тя има съпричастност към тази къща, защото имаше малко печален опит от друга къща за гости, която бе дебатирана", каза още Порожанов.

Той повтори, че през изминалия програмен период 2007-2013 г. са направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в Програмата за развитие на селските райони, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, или близо 18% от всички. Наложени са санкции за над 10 милиона лева за възстановяване. Над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана, каза Порожанов.

Той обясни, че не се притеснява от нищо, защото си върши добре работата.

„Мен лично нищо не ме притеснява. Включително и дали ще ми бъде поискана оставка или не също не ме притеснява. На този пост съм, за да си върша работата. И смятам, че я върша, както трябва“, каза земеделският министър.

Телефонът даден за реклама

От обясненията на собственичката на двете къщи Емине Местан пред Нова телевизия не стана ясно как телефонът на Мизова е попаднал в сайта за резервации. Веднага след избухването на скандала той беше свален.

Според разказа на кметаМехмед Местан, докато се разхождала в района, Мизова видяла къщата и приятелски подхвърлила на възрастните собственици, че трябва да рекламират вилата си. След това, без Местан да знаят, в интернет се появила реклама на къщата им за гости в интернет.

Това обаче не е довело клиенти. От началото на 2019 г. досега те не са имали нито една резервация, каза Мехмед Местан. Първата им резервация е за 4 и 5 май.

Семейство Местан казаха още пред Нова телевизия, че откакто са собственици на къщите, са били обект на проверки от различни институции - община Велинград, Националната агенция по приходите и Държавен фонд "Земеделие".

Браншът: Тези, които развиват къщи за гости, нямат достъп до еврофинансиране

Хората, които искаха да развиват бизнес с къщи за гости, нямат достъп до еврофинансиране. Това каза Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости в България пред Нова телевизия.

Тя уточни, че в тяхната организация няма нито един член на къща за гости, построена с евросредства. Общо 746 къщи за гости за 202 млн. лв. са изградени с европейски средства поданни на прокуратурата. Всички те в момента се проверяват дали се ползват по предназначение.

Причината е в схемата, по която става финансирането. Бенефициентът трябва да разполага с до 200 000 евро, които да инвестира в къщата. Те му се възстановяват от ДФЗ, след като обектът бъде пуснат в експлоатация. За обикновените хора, малкия и среден бизнес това са непосилни суми, защото от една къща за гости месечно може да се изкара не повече от 1000 лв., разясни Вероника Кънева. По думите ѝ тези, които имат такива средства, няма да развиват такъв дребен бизнес.

Другият вариант да се изгради къща за гости по европейски проект е да се търси финансиране от банка. Банките обаче не отпускат кредити, заради малкия оборот, който правят къщите за гости, каза Вероника Кънева.

Тя посочи, че на местата за реклама на къщи за гости, включително и онлайн, не е срещала обяви за обектите, финансирани с европейски средства.

mediapool.bg