Кламер БГ - Новини: Скопие: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство

Скопие: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство

България

|
Пет, 31 Май 2024г. 12:49ч.
Скопие: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство

Къщата на Димитър Талев в Прилеп, сн. БГНЕСКъщата на Димитър Талев в Прилеп, която от години се руши, не е защитено културно наследство, съобщиха от македонското министерство на културата.

По-рано тази седмица служебното правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на пистеля.

Македонският вестник "Свободен печат" съобщи, цитиран от БТА, че в Министерството на културата на Република Северна Македония, че до момента не са получили запитване "по инициативата на българското правителство да купи, възстанови и превърне в музей родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп".

"Писателят Димитър Талев, родом от Прилеп, лежи в затвора в следвоенните години по обвинение за разпространение на великобългарски шовинизъм, а след излизането си от затвора през 1948 г. заминава за София, където живее и твори до смъртта си през 1966 г.

Заема специално и значимо място в българската литература, а 1998 година е обявена от ЮНЕСКО за година на Димитър Талев, заради приноса му към световната култура”, пише изданието, уточнявайки, че в момента само собственичката на 2/3 от имота е декларирала, че иска да продаде своята част, а другият собственик на къщата "категорично отказва да продаде дела си на българската държава”.

mediapool.bg