Кламер БГ - Новини: Танкове, изтребители, вертолети и ракети в центъра на София за Гергьовден

Танкове, изтребители, вертолети и ракети в центъра на София за Гергьовден

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 12:38ч.
Танкове, изтребители, вертолети и ракети в центъра на София за Гергьовден

Военното министерство ще извади на жълтите павета най-добрата техника, с която разполага, за да представи армията.

По време на традиционния военен парад по повод 6-ти май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия - в центъра на София ще "дефилират" изтребител МиГ 29, товарен самолет "Спартан", вертолети Ми 24 и "Кугър".

Традиционно по площад "Княз Александър I” ще минат и представителни блокове на гвардейците, видовете въоръжени сили, специалните сили, военни полицаи и други.

Ще бъдат представени зенитно-ракетните комлекси С-125 (SA-3) и С-200 "Вега” (SA-5 Gammon), танкове, бронирани автомобили, бронетранспортьори и друга техника.

Засега няма данни колко точно ще струва събитието, но миналата година то излезе над половин милион лева. Дълго време парадите минаваха по-скромно, но третото правителство на Бойко Борисов залага на по-мащабни събития. Те са едни от малкото възможности данъкоплатците да се запознаят с възможностите на армията и събират значителен зрителски интерес.

Тази година парадът ще бъде командван от генерал-майор Иван Лалов, заместник-командващ Съвместното командване на силите и бивш командир на авиобазата "Граф Игнатиево".

Армията посреща празника си с хроничен недостиг на кадри и модернизация, която все още е предимно в бъдеще време. В момента около 5000 места за военни са свободни.

Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.

След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Част от техниката, която ще бъде представена /по информация на МО/

ЗЕНИТНО-РАКЕТЕН КОМПЛЕКС С-125 (SA-3). Това са машини за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-125 "Нева” (SA-3 Goa). Зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 18 км, в зона за поражение до 24 км.

ВЕРТОЛЕТ Ми-24

е уникална въздушна платформа както за огнева поддръжка на пехотата, така и за транспортиране на товари и стоварване на десанти. Той е средно тонажен, с два двигателя, многоцелеви хеликоптер. Стандартно вертолетът е оборудван с брони на кабините на екипажа и жизнено важните агрегати, което осигурява отлична защита от леко стрелково оръжие.

Летателни характеристики:

- максимална скорост – 335 км/ч;

- височина на полета – 4500 м;

- максимална маса на превозвания товар на външно окачване – 2400кг.

- практическа далечина на полета – 450 км;

- тактически радиус – 200 км.

ВЕРТОЛЕТ AS-532AL "Cougar“ е многоцелеви вертолет от среден тип. Схемата на изпълнение е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни двигателя Makila 1A1 с максимална мощност от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното оборудване е от последно поколение многофункционални дисплеи, които максимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за планиране на полета и подвижна карта.

Летателни характеристики:

максимална скорост - 300 км/ч;

височина на полета - 8300м;

товароподемност - 4000кг;

практическа далечина на полета - 760км;

- тактически радиус - 360 км.

САМОЛЕТ C 27J "Спартан”. Тактически военнотранспортен самолет за средни и къси разстояния. Оборудван с два турбовитлови двигателя “Rolls Royce”, с мощност 4700 конски сили всеки, осигуряващи отлична тяговъоръженост, която позволява излитане и кацане на къси полоси и опериране от летища на голяма надморска височина.

Летателни характеристики:

- максимална скорост – 480 км/ч;

- височина на полета – 9100 м;

- практическа далечина на полета – 5850 км;

- полезен товар – 8000 кг;

- количество на превозвани пътници - 49 човека.

- в санитарен вариант – 36 носилки и 6 медицински лица.

САМОЛЕТ МиГ-29А. Лек, фронтови, свръхзвуков изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, способен да унищожава земни и морски цели във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Самолетът е с два двигателя с тяга на форсаж по 8300 кг, максимална скорост – 2450 км/ч и практически таван – 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. МиГ-29 е самолет от четвърто поколение.

Бронираната машина "Хамър”. Предназначена е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи, патрулиране, и конвоиране на механизираните формирования. На машините се монтира 7,62мм картечница. Двигателят е 6,5 литров дизелов с турбокомпресор. Мощността му е 190 конски сили, който развива максимална скорост от 110 км/ч.

Бойна бронирана колесна машина "Comando select”. Въоръжена е с една 12.7мм. картечница "Браунинг М2 калибър 50”, сдвоена с 40мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76мм. димни гранати.

Бойна бронирана колесна машина "Guardian”. Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи.

Бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1, бойна машина на пехотата БМП-23, бойна машина на пехотата БМП-1.

Танк Т-72, който е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневреност. Въоръжен е с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7.62мм. картечница и една 12.7мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

Зенитно-ракетен комплекс "ОСА-АКМ”. Мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Зенитно-ракетния комплекс "ОСА-АКМ” е автономен и е най-модерният комплекс на въоръжение в ПВО на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка.

mediapool.bg