Кламер БГ - Новини: Иванка Иванова: Все още има шанс за премахването на наблюдението на Брюксел

Иванка Иванова: Все още има шанс за премахването на наблюдението на Брюксел

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 14:09ч.
Иванка Иванова: Все още има шанс за премахването на наблюдението на Брюксел

Българските власти все още имат шанс да постигнат отмяната на механизма за мониторинг на Европейската комисия, който е в сила вече 12 години. Това коментира ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова пред БНР в четвъртък. Според нея страната ни може да постигне това с предприемането няколко важни реформи.

"Първо трябва да се реши въпроса с отчетността на главния прокурор. Подчертавам само на главния прокурор, защото имаме препоръка само в тази връзка. Вторият голям кръг въпроси, които имат значение, е начинът по който правителството и прокуратурата ще се справят с шумящите скандали за злоупотреби с еврофондове в повече от една област - нямам предвид само къщи за гости. Ключово е начинът, по който прокуратурата разследва злоупотреби с еврофондове", казва Иванова.

Тя подчерта, че през последните години намаляват делата за злоупотреби с европейски средства в България.

"България трябва да даде гаранции, че има достатъчно силна вътрешна система, която да гарантира продължаване на съдебните реформи и отстояване на независимостта на съда. В момента не даваме гаранции в нито една от тези посоки", допълни правният експерт.

В края на миналата седмица еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова каза, че комисията "Юнкер" няма да премахне наблюдението върху България и Румъния. Целта наблюдението върху двете страни да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят Юнкер бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради “неговия приятел Бойко Борисов“.

"Това, което е казала комисарката по въпросите на правосъдието, не трябва да се приема за категорично и крайно решение на Европейската комисия, защото тематично областта за Механизма за сътрудничество и проверка е в сферата на действие на Генералния секретариат. Там обещаното от г-н Юнкер тежи малко повече от това, което казва госпожа Йоурова", коментира Иванка Иванова.

mediapool.bg