Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция срещу измами с еврофондове

Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция срещу измами с еврофондове

България

|
Четв, 02 Май 2019г. 10:41ч.
Спецпрокуратурата и ДАНС провеждат акция срещу измами с еврофондове

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР е ДАНС, извършва действия по разследване на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за измами с еврофондовете. Това съобщиха от държавното обвинение.

В съобщението няма информация за какво точно става въпрос. Предполага се, че най-вероятно е свързано с къщите за гости, които се финансират с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони.

Преди Великден от прокуратурата съобщиха, че започват проверки на всичките 746 къщи за гости, изградени с европейски средства за 202 млн. лв. през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

Скандалът се разгоря покрай случая с къща за гости построена край Сандански върху имот на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който е бил и в Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" – институцията, която следи за изпълнението на проектите и отпуска парите.

След това стана ясно, че и мъжът на водачката на листата на БСП Елена Йончева също е построил три къщи за гости край морето с европари. Те също са обект на проверка от страна на прокуратурата. До момента от БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова не са коментирали проблема с къщите за гости.

През празничните дни оставка подаде зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Иванка Багдатова – Мизова, след като нейния телефон се оказа посочен в сайта за резервиране на къщи за гости "Тера", изградени с европари, в селото на свекъра й - Юндола. По документи къщите за гости са собственост на жената на кмета на селото – Емине Местан.

Иванка Мизова обяснила пред земеделския министър Румен Порожанов, че навремето помогнала за промотирането на къщите и оставила телефона си, а след това забравила за него. Разговорът между двамата е бил на 30 април. След като случаят беше огласен Иванка Мизова е свалила телефона си от сайтовете за резервация на къщите. Това разказа Порожанов пред бТВ.

Случаят с къщите за гости, които се финансират по Програмата за селските райони, се следи внимателно от Европейската комисия. За изминалия програмен период заради нарушения на България са наложени санкции за около 11 млн. евро по тази мярка и още няколко, свързани с модернизация на земеделските стопанства (мерки 121, 123, 311 и 312), съобщи Румен Порожанов.

Според него основният проблем с къщите за гости е, че те не се ползват по предназначение. От 120 проверени къщи от ДФЗ при 32 е установено, че се използват за лични нужди, каза Порожанов. Той допълни, че тези средства – около 9 млн. лв. ще бъдат възстановени от бенефициентите. Общо наложените финансови корекции от страна на ДФЗ за къщите за гости възлизат на около 10 млн. лв. по 62 случая, каза Порожанов.

През 2016 г., когато е изпълнителен директор на ДФЗ, Румен Порожанов е предал 511 сигнала на прокуратурата за различни нарушения по различни мерки свързани с Програмата за развитие на селските райони за изминалия програмен период. Вече три години прокуратурата не е съобщила какви проверки е предприела по подадените от Порожанов сигнали и има ли установени нарушения.

През 2016 г. имаше акция на ДАНС във фонд "Земеделие", като и до ден днешен не е ясно какво се проверявали и какъв е бил ефектът от проверката.

Междувременно ново разследване на "Биволъ" разкри, че сред получилите европари за къщи на гости са още снахата на кмета на Долна баня от ГЕРБ, двете деца на кмета на община Минерални бани, лидер на ДПС от Харманли, бизнесмен от Велинград, близък до кмета и Цветан Цветанов, както и ортак на Евелин Банев-Брендо. Случаите, които е проучил "Биволъ", разкриват различни нива на конфликт на интереси и злоупотреба с власт, които явно тепърва предстои да бъдат проверявани.

Очаквайте подробности

mediapool.bg