Кламер БГ - Новини: Приключи евакуацията на българските граждани от Судан

Приключи евакуацията на българските граждани от Судан

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 12:18ч.
Приключи евакуацията на българските граждани от Судан

Николай Милков, сн. БГНЕС

Преди часове приключи окончателно евакуацията на българските граждани от Судан. Това съобщи в петък служебният министър на външните работи Николай Милков.

От Судан бяха изведени 34 души, трима отказаха евакуация, заяви Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“ към МВнР.

Тя посочи, че първоначално 31 души са поискали евакуация, като броят на хората е нараснал до 37 в последните часове на 24-25 април. По думите ѝ евакуациите са извършени по суша и със самолети на партниращите държави на България. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и град Порт Судан, посочи тя.

Предвид влошената хигиенно-епидемиологична обстановка в Судан, както и обстоятелството, че една от враждуващите групи пое контрол над Националната лаборатория за обществено здраве в Хартум, в която се съхраняват опасни патогени, Ситуационният център организира съвместно с Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия прегледи на пристигащите български граждани, обясни Димитрова.

Тя припомни, че първите евакуирани българи от Судан пристигнаха вчера в България, а тази вечер се очаква да пристигнат с полет от Берлин още двама.

Шестима бяха транспортирани до Франкфурт. Четирима бяха транспортирани с полет на шведските военновъздушни сили до Джибути. Поради обстоятелството, че двама от тях са с изтекли документи, проведохме разговори с консулството на Франция в града, където ще им издадат Emergency Travel Document за отпътуване, заяви тя.

Димитрова добави, че трима наши сънародници са евакуирани в Саудитска Арабия, а 16 са преминали на територията на Египет.

Относно отказалите евакуация български граждани, тя обясни, че голяма част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, за да се грижат за близките си.

mediapool.bg