Кламер БГ - Новини: Общинари ще преговарят с Блъсков за спорен терен в столичния кв. "Мусагеница"

Общинари ще преговарят с Блъсков за спорен терен в столичния кв. "Мусагеница"

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 12:43ч.
Общинари ще преговарят с Блъсков за спорен терен в столичния кв. "Мусагеница"

Всяка вечер жители на кв.

Общинският съвет в София ще търси възможност да се избегне застрояването на частен терен в столичния кв. “Мусагеница”, собственост на издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков. Предложението е на председателя на съвета Георги Георгиев (ГЕРБ-СДС), който в четвъртък съобщи, че ще бъде създадена работна група по казуса.

От повече от месец жителите на кв. "Мусагеница" протестират всеки ден срещу планираното застрояване на терен до бл. 101 в квартала. Те блокират всяка вечер бул. "Г. М. Димитров" и бул. "Драган Цанков". Според тях теренът, който някога е бил общински, трябва да остане зелена площ, а не дърветата да бъдат отсечени и на мястото им да се появат три блока на по 5 етажа. Преди няколко седмици комисията по околна среда към общинския съвет позволи отсичането на 10 дървета в имота на възраст между 15 и 50 години и в добро състояние.

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов, който подкрепя протестиращите, внесе предложение в общинския съвет да се промени предназначението на терена от такова за жилищно строителство на терен за озеленяване. Той обаче още не е разглеждан от общинарите.

През 2018 г. общинският съвет вече веднъж промени предназначението на имота от такова за ниско строителство - за магазини и ателиета, на такова за строителство на жилища.

В четвъртък председателят на съвета Георги Георгиев обясни, че ще се търсят всякакви варианти за решение на проблема, включително преговори със собственика и евентуалната замяна на имота с такъв на друго място. По подобен начин преди години общината потуши недоволството на жители на кв. "Изток" срещу намеренията за строителство на Блъсков на имот там. Въпреки забраната за заменки на собственика беше даден друг терен в кв. "Дианабад", чието последващо застрояване отново доведе до обществено недоволство.

Сега Георгиев обясни, че намирането на решение няма да е лесно, тъй като собственикът на имота е спечелил и дела срещу общината, което му позволява да реализира инвестиционното си намерение. В противен случай общината щяла да плаща милиони обезщетение за неспазване на съдебното решение.

mediapool.bg