Кламер БГ - Новини: Посланикът на САЩ: България трябва да защити инфраструктурата си от враждебно влияние

Посланикът на САЩ: България трябва да защити инфраструктурата си от враждебно влияние

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 12:48ч.
Посланикът на САЩ: България трябва да защити инфраструктурата си от враждебно влияние

Америанският посланик в България Кенет Мертен, снимка БГНЕС

“Инвеститорите търсят нови възможности и връзки, когато върховенството на закона поддържа институциите здрави и предсказуеми. Инвеститорите харесват предсказуеми страни със справедлива съдебна система“. Това каза новият посланик на САЩ в България Кенет Мертен по време на бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас. Това бе първата публична изява на новия посланик на САЩ, който смени Херо Мустафа.

“Ние ще работим с българското правителство за създаване на един добър бизнес климат, който да привлича инвеститори от САЩ и от целия свят. В същото време е важно да се гарантира, че тези инвеститори не представляват риск за българската сигурност, демократичните ценности или интегритета на финансовата система. Европейската комисия подпомага усилията за създаване на един разбираем финансов скрининг, който да защити критичната българска инфраструктура от разрушително влияние“, каза Мертен.

Голяма част от речта на посланика бе посветена на енергетиката и усилията на България да стане член на еврозонта. Мертен на няколко пъти подчерта, че България и САЩ са “стратегически партньори, които стоят рамо до рамо при решаването на много въпроси – от сигурността до енергийната диверсификация, регионалната интеграция и защитаване на глобалните демократични ценности“.

“Виждаме страхотен потенциал за развитие в технологичните иновации, земеделието, образованието, инфраструктурата и енергетиката“, каза Мертен.

Той подчерта “страхотната работа“, която България е извършила, за да се адаптира към големите шокове на международните енергийни пазари след руската инвазия в Украйна.

“България успя да развие енергиен пазар, който играе ключова роля в целия регион. САЩ са и ще продължават да бъдат партньор на Европа, помагайки на България да посрещне своите енергийни нужди и да получи достъп до енергийни ресурси“, каза посланик Мертен.

Той похвали България, че е успяла почти да елеминира своята зависимост от руския природен газ, като е постигнала пълна диверсификация на източниците си.

“Това е забележително развитие за много кратък период. Чудесно е да се види позитивното влияние върху българската икономика от общата работа със съседните страни“, коментира дипломатът.

"За последно бях посланик на Балканите в Хърватия през 2012-2015 година и оттогава значимостта на региона се увеличава съществено, не само защото е на източния фланг на НАТО, но и защото се увеличиха икономическите основи за сътрудничество със САЩ", каза Кенет Мертен.

Той допълни, че България продължава да увеличава своя износ, което е свидетелство за силно развиващата се българска икономика.

Посланикът каза, че предизвикателство пред България остава, например, влизането в еврозоната. “Това води до пълното интегриране на страната в Европейския съюз. Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи в еврозоната и с целия свят. Това ще направи пазарите ефективни“, каза Мертен.

mediapool.bg