Кламер БГ - Новини: МВнР за Митрофанова: Мислeхме да не тормозим българската общественост с такива нелицеприятни въпроси

МВнР за Митрофанова: Мислeхме да не тормозим българската общественост с такива нелицеприятни въпроси

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 15:05ч.
МВнР за Митрофанова: Мислeхме да не тормозим българската общественост с такива нелицеприятни въпроси

Елеонора Митрофанова, сн. БГНЕС

Мислехме, че няма смисъл да се реагира, да тормозим българската общественост с такива нелицеприятни въпроси по отношение на българския политически живот. Така външният минисър Николай Милков коментира дали е имало забавяне в българската позиция, след като руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, каза, че "ако е български гражданин, бих гласувала за този, когото разбирам - за "не подкрепям никого" или Костадин Костадинов".

С известно закъснение служебното правителство определи изказванията на руската посланичка Елеонора Митрофанова "като опит за намеса във вътрешните работи на страната", които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Митрофанова направи поредното си провокативно изказване в YouTube канала на Мартин Карбовски.

Милков обясни, че първоначално МВнР е мислило да не реагира, тъй като ставало дума за маргинален канал, но впоследствие темата се превърнала в национална и това е наложило официална българска позиция.

Още по темата:

България обвини Митрофанова за намеса във вътрешните работи

Служебният външен министър съобщи още, че България все още не е официално уведомена от руските власти за постановения от Лефортовския съд в Москва "задочен арест" за българския журналист от сайта "Белингкат" (Bellingcat) Христо Грозев по дело за незаконно пресичане на границата на Русия

"Не сме официално уведомени за Грозев. Посолството търси допълнителна информация. Към момента нямаме официален отговор. Обикновено такива отговори от руска страна идват с голямо закъснение", каза Милков.

Още по темата:

Христо Грозев: Русия ме обвинява, че съм помогнал на журналист да избяга от страната

Той отбеляза, че Грозев не се е обръщал към МВнР.

"Той очевидно контактува повече с медиите, но с МВнР – не, не знам защо", каза Милков.

Грозев обясни, че Русия го обвинява, че е помогнал на журналист да избяга от страната.

mediapool.bg