Кламер БГ - Новини: Опашка пред храма "Света София" заради мощите на св. Георги

Опашка пред храма "Света София" заради мощите на св. Георги

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 08:43ч.
Опашка пред храма "Света София" заради мощите на св. Георги

Частица от дясната ръка на св. Георги е изложена за поклонение в столичния храм

Сн. БГНЕС" style="float: right; margint-left: 1.5em;" />

Втори ден дълга опашка от вярващи се вие пред храма "Света София" в столицата, за да се поклонят пред част от мощите на св. Георги Победоносец.

Частица от дясната ръка на светеца пристигна в София в сряда от гръцкия град Нигрита, край Серес, където се съхраняват в храма "Св. великомъченик Георги Победоносец", построен специално в негова чест и памет.

Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места у нас - градове и села, както и на много семейства, каза Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Епископ Поликарп участва в литийното шествие, с което беше пренесена светинята в старинния столичен храм "Света София" в сряда. Той беше изпълнен с много вярващи, а днес опашките продължават.

Поклонението пред мощите на свети великомъченик Георги ще продължи в различни църкви у нас до 7 май.

На 26 и 27 април светинята ще е изложена за поклонение в черквата "Света София"; на 28 - 30 април - в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен; на 1 - 3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци; на 4 - 5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник; на 5 - 7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник.

mediapool.bg