Кламер БГ - Новини: Марешки и Симеонов се взеха за изборите

Марешки и Симеонов се взеха за изборите

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 15:06ч.
Марешки и Симеонов се взеха за изборите

"Воля" на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов ще се явят заедно на предстоящите на 4 април парламентарни избори.

"Обявяваме създаването на патриотична коалиция "ВОЛЯ и НФСБ". Двете партии имаме много общи цели. Очакваме да получим подкрепа и да участваме в следващото управление", каза Марешки на брифинг в парламента. Не бе дадена възможност за журналистически въпроси.

По-рано тази седмица досегашният коалиционен партньор на НФСБ – ВМРО, обяви, че ще участва самостоятелно във вота и така сложи окончателен финал на коалиция "Обединени патриоти", която в момента участва във властта.

"В момента на криза държавата има нужда от единение. Ние сме такъв пример - на обединение върху принципна база", каза Симеонов в сряда. Той обясни коалицията с "Воля" с това, че в моменти на криза "държавата има нужда от обединение".

Двете формации имали три основни приоритета. Първият е повишаване доходите на българите, включително увеличение на минималната пенсия. На второ място е насърчаването на малкия и среден бизнес. Третият приоритет бил намаляване на административните тежести и борбата с монополите ще са водещи.

НФСБ и "Воля" имали за приоритет и "недопускането на ДПС отново във властта, ограничаване на възможността да бъде за пореден път балансьор в Народното събрание, ограничаването на влиянието й като цяло, както и на Турция."

Марешки пък отново обеща безплатни лекарства за пансион ерите над 65-годишна възраст, както и за ученици до 18-годишна възраст. Преди дни той обяви и друга екзотика – щял да раздава 5000 лева на човек, ако не спази предизборно обещание.

През последните 4 години НФСБ беше част от властта, а "Воля" често крепеше с гласовете си в парламента управляващите. През годините Марешки и Симеонов често са си разменяли остри реплики. На евроизборите през 2019 година партията на Марешки получи 3.6%, а тогавашната коалиция около Валери Симеонов - 1.2%.

През 2018 година лидерът на "Воля" дори поиска Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер, след като нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца".

През 2019 година, когато лидерът на НФСБ вече беше се върнал в парламента, Марешки го призова "да се моли на всички българи, майки и на Господ да забравят и да простят".

"Господ е дал устата на глупака, за да яде, не да приказва", отговори тогава Симеонов.

Повече от доскорошното мнение на Марешки за Симеонов вижте във видеото на бТВ:

mediapool.bg