Кламер БГ - Новини: ДБ обжалва решението на ЦИК срещу видеонаблюдението при броенето на бюлетините

ДБ обжалва решението на ЦИК срещу видеонаблюдението при броенето на бюлетините

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 18:09ч.
ДБ обжалва решението на ЦИК срещу видеонаблюдението при броенето на бюлетините

"Демократична България" (ДБ) обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да затвори възможността застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април.

Става дума за приетото преди дни от комисията протоколно решение, с което бяха издадени указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Междувременно за сряда вечерта е насрочен протест в подкрепа на видеонаблюдението. Той е под надслов "Аз искам всеки да има възможност да излъчва броенето на вота на живо". От "Демократична България" обявиха, че ще участват в демонстрацията.

В самите указания на ЦИК практически се казва, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", поясняват от ДБ.

Според "Демократична България" именно това е "мълчаливата забрана" на ЦИК за въвеждане на видеозаснемане и разпространение от броенето на бюлетините. Причината – от указанията излиза, че застъпниците и наблюдателите няма как да излъчват на живо броенето, за каквото настоява извънпарламентарната опозиция.

"Демократична България" обжалва пред ВАС като незаконосъобразна именно тази част от указанията, според които правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите в изборния ден не допускат заснемане на процеса на броене на бюлетините.

В жалбата си "Демократична България" се аргументира, че тези с указанията си ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) са се произнесли извън правомощията си и въвеждат забрани, които не са законоустановени. Припомня се и практиката на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс от предишния парламентарен вот, когато комисията не е взела решение за забрана на видеозаснемането на преброяването на бюлетините и оформянето на секционните протоколи.

От ЦИК посочиха преди дни пред Mediapool, че окончателното решение за снимане при броенето на бюлетините не е взето и този дебат предстои. В самата комисия обаче изглежда нагласите са застъпници и наблюдатели да не излъчват броенето, защото "това ще грабне шоуто".

"Следва да се съобрази и следното. Наблюдението и заснемането на процеса на преброяване на гласовете и съставяне на протокола на СИК не включва задължително обработването на лични данни, доколкото то може да бъде организирано по начин, който да показва само бюлетините и техния брой, да изключва показване на лицата на хората в изборното помещение или да бъдат предприети други аналогични мерки, за защита на правата на лицата в изборното помещение", се казва в жалбата на "Демократична България".

Обединението изтъква, че наблюдателите, застъпниците и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети са обект на регистрационен режим и техни данни фигурират в специален регистър на интернет страницата на РИК и ЦИК. "В този смисъл, кръгът от хората, които биха извършвали видеозаснемане е конкретно определен и ясен и абсолютната забраната за видеозаснемане в изборното помещение е неприложима", посочват още те.

В жалбата се изтъква и европейската практика, че застъпниците и наблюдателите изпълняват задача от обществен интерес, която се състои в осигуряване на публичност и прозрачност на процеса по преброяване и установяване на резултата от подадените гласове в конкретна изборна секция.

mediapool.bg