Кламер БГ - Новини: С над 50% е намалял пътният травматизъм в градовете през 2020 г.

С над 50% е намалял пътният травматизъм в градовете през 2020 г.

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 16:29ч.
С над 50% е намалял пътният травматизъм в градовете през 2020 г.

С над 50% е намалял броят на загиналите при катастрофи в градовете през 2020 г. спрямо година по-рано, заяви Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) пред бТВ.

Тя съобщи, че по данни на Столична община интензивността на трафика по натоварените кръстовища в София през втората половина на изминалата година е отбелязал ръст от 20%.

"Данните за пътния травматизъм в градовете показват, че не само Covid-19 е причина за значителния спад, който се отчита през 2020 г.", каза Крумова. По думите ѝ в условия на пандемия много хора предпочитат да пътуват със собствените си автомобили за сметка на градския транспорт. Това води до увеличение на трафика в градовете, смята Крумова.

Това е доста спорно твърдение предвид факта, че редица бизнеси бях затворени, а една значителна част от тези, които работят в градовете, го правят от вкъщи. Към това трябва да се добави и фактът, че детските градини и училищата бяха затворени в последните месеци на годината.

Малина Крумова отбеляза като оптимистична тенденция, че на този фон намалява и броят на загиналите пешеходци при пътно-транспортни произшествия с близо 45%. Значителен спад отбелязват и двете области с най-интензивно движение - София и Пловдив, съответно с 53% и 39%.

При съпоставка на данните от 1990 г. до днес се отчита намаление от четири пъти на броя на загиналите при катастрофи, въпреки че тогава трафикът и броят превозни средства са били в пъти по-малко, отбеляза Крумова.

България изпълнява и заложената цел за намаляване броя на тежко ранените при ПТП за десетилетието, твърди Малина Крумова. Това обаче не отговаря на истината. В Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата, т.нар. Визия нула (документът е приет през 2011 г.) предвиждаше през 2020 г. броят на загиналите по пътищата да бъде сведен до 388. По данни на МВР само за 11-те месеца на година жертвите по пътищата са 425. Данните за декември все още не са публикувани.

За периода 2010 - 2020 г. страната ни е постигнала намаление от 36% на тежко ранените и над 40% на загиналите при катастрофи. "Тези данни не са повод за радост или успокоение. Страната ни тръгва от много високи стойности на пътния травматизъм и пред нас има още много работа, за да постигнем устойчивост на резултатите", каза Крумова.

За 2019 г. са установени 60 участъка с концентрация на ПТП, а в момента е в ход анализът за изминалата година по направления. "Съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура" са направени инспекции на всички тези участъци и са предприети действия за повишаване на пътната безопасност", каза Крумова.

По информация от АПИ над 147.5 млн. лв. от бюджета са инвестирани през 2020 г. в безопасността по републиканските пътища. В тази сума са включени средствата за нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Осигуреното финансиране е четири пъти повече в сравнение с 2019 г. и над шест пъти повече спрямо 2018 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" не възлага на пътноподдържащите фирми да се чистят храсти и клони край мантинелите. Ефектът от това беше особено видим тази зима, когато прохода "Петрохан" остана затворен повече от седмица заради паднали дървета и клони на пътя.

Предстои създаването на е-платформа, през която хората да могат да подават сигнали при нередности на пътя, съобщи Малина Крумова. Това е залегнало в предложенията за промени в Закона за пътищата, които са подготвени съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и предстои да бъдат разгледани в Народното събрание. Очаква се платформата да бъде разработена в рамките на 2 години от влизане в сила на закона, а в нея ще бъдат включени всички стопани на пътища, които ще бъдат задължени след подаване на сигнал да дадат информация на подателя какви мерки са предприети за отстраняване на проблема.

mediapool.bg