Кламер БГ - Новини: Депутатите се връщат в Партийния дом за следващите поне 3 години

Депутатите се връщат в Партийния дом за следващите поне 3 години

България

|
Ср, 02 Авг 2023г. 15:15ч.
Депутатите се връщат в Партийния дом за следващите поне 3 години

Депутатите се връщат в Партийния дом за следващите поне 3 години

След края на лятната си ваканция депутатите се местят в сградата на бившия Партиен дом. През следващите поне 3 години пленарните заседания ще се водят там. Историческата сграда на Народното събрание, която се ползва в момента, се нуждае от сериозен ремонт.

По план той трябваше да започне преди около три години, но през 2021 г., когато правителството "Борисов" падна и мнозинство имаха т.нар. партии на протеста, те отказаха да се местят в Партийния дом, където законодателите бях прехвърлени да работят в последните месеци на 44-ото Народно събрание.

По време на борисовото управление бяха хвърлени огромни пари за ремонта на бившия Партиен дом, за да може той да функционира пълноценно като парламент. Единствените, за които нямаше място или умишлено не им бе отредено подходящо място, бяха медиите.

Тогава журналистите се оказаха изолирани от депутатите и на практика бяха изправени пред невъзможност да си вършат работата. Сега обаче журналистите бяха уверени от Желязков, че такава изолация няма да има. Те няма да за затворени на приземня етаж, а ще имат достъп до пространствата, през които депутатите минават, за да влязат в пленарната зала, така че да имат пряк контакт с тях.

"Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Има доста дефекти в инженерната структура, проблеми има с отоплителната инсталация и канализацията. Това са невидими проблеми, но те могат да бъдат предпоставки да не се работи нормално още през зимния период. Там има изтичане на фреон, има големи загуби на вода. Трябва да се направи обследване и сериозна реконструкция, защото сградата не е ремонтирана десетилетия, а е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена. Най-належащото е ремонта на покрива, защото има сериозни течове", обясни Желязков.

По думите му в случая не става дума за временно премества и със сигурност до края си 49-ото Народно събрание ще работи в Партийния дом, защото ремонтът на историческата сграда "ще трае не по-малко от три години".

От 2021 година насам в различните парламенти периодично неофициално се повдигаше темата за смяна на сградите, но така и не се стигаше до финално решение. Желязков разказа, решение за преместване е имало и в предишния парламент, но до такова не се е стигнало заради краткия му живот. В 49-ото Народно събрание за връщането в Партийния дом официално се заговори преди около месец.

"Духът, който витае"

За историческата натовареност на Партийния дом, който е построен за главна сграда на Централния комитет на Българската комунистическа парти (БКП), Желязков каза:

"Тук не става въпрос за комфорт и лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда. Знаем, че има доста сериозно политическо говорене по темата още отпреди години от гледна точка първо на духа, който витае в тази сграда, но ние считаме, че парламентът с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители".

На фасадата на сградата все още стои част комунистическия герб и личи къде са били премахнатите сърп и чук, а на колоните в пленарната зала има петолъчки. По думите на Желязков направеният преди години опит за премахване на комунистическия герб е бил "доста неудачен".

"Беше направен опит да бъде заличена символиката. Това създаде още по-неприятно усещане, защото сякаш тя беше прикрита. Привидността не е добра", добави той.

Според Росен Желязков цялостното решение за това какъв символ да стои върху сградата на парламента, е въпрос от цялостното пространствено решение на Ларгото: "Това е една от портите на София и това решение ще бъде взето след широко обществено обсъждане - дали да има герб, или друг символ", заяви той. Шефът на парламента подчерта, че задължително трябва да се намери място за надписа "Съединението прави силата", защото това е девиз не само на Народното събрание, а и на нацията.

Процедурата по преместването е официално задвижена и всички парламентарни групи, с изключение на "Има такъв народ", са съгласни, информира той.

Самата сграда на Партийния дом беше реконструирана години наред, ремонтът бе на стойност 40 млн. лева.

mediapool.bg