Кламер БГ - Новини: Чакат се оставки на полицейски началници заради убийството в Цалапица

Чакат се оставки на полицейски началници заради убийството в Цалапица

България

|
Ср, 02 Авг 2023г. 16:34ч.
Чакат се оставки на полицейски началници заради убийството в Цалапица

Снимка: БГНЕС

Началниците на полицията в Пловдив Васил Костадинов и в Стамболийски Ангел Керпиев са напът да се разделят с постовете си. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал оставките им заради напрежението покрай убийството на 24-годишния Димитър Малинов в село Цалапица. Той бе открит мъртъв, а за престъплението бе обвинен друг мъж от селото. Той обаче се издирва и все още не е арестуван. Като негови помощници бяха задържани братя близнаци от Цалапица.

Оставки

Въпреки увещанията на МВР и прокуратура, че по разследването се работи активно, в селото се породи сериозно напрежение. Близките на убития обвиняват полицията, че е бездействала. Разследващите пък се оправдават, че първоначално са получили подвеждаща информация, че Малинов е още жив.

В понеделник вечер в Цалапица бе организиран протест, а местните поискаха семействата на близнаците и заподозрения за убийството да бъдат изселени. Гневните хора се опитаха да нахлуят в една от къщите, но бяха спрени от униформени.

Семейството на убития твърди, че са се молели на полицията да го издирва, а накрая сами са започнали да го търсят. Те смятат и че близнаците имат много по-голямо участие в престъплението. Към момента двамата са обвинени само във вещно укривателство, но не и като помагачи.

Дежа вю

Действията на вътрешния министър Стоянов са идентични на тези на главния прокурор Борислав Сарафов. Ден по-рано той поиска оставката на зам.-шефа на окръжната прокуратура в Стара Загора Георги Видев. Той е обвинителят, поискал от съда да пусна от ареста 26-годишния Георги Георгиев, обвиняем за бруталното обезобразяване с макетен нож на 18-годишно момиче.

И по двете разследвания – в Стара Загора и Цалапица – МВР и прокуратурата първоначално се опитаха да се оправдаят, че са си свършили работата. Няколко дни по-късно обаче стана ясно, че това не е точно така. По случая с обезобразеното момиче се оказа, че прокуратурата цял месец не е предприела никакви действия срещу обвиняемия. Едва след като за случая се разшумя, набързо бе образувано второ дело и той бе арестуван, но за заплаха. Оправданието за освобождаването му от следствения арест е, че в медицинската експертиза за пострадалата се говорело за лека, а не за средна телесна повреда.

Свидетел

Междувременно пред съда в Пловдив близнаците Борислав и Валентин Динкови признаха, че са станали свидетели на убийството на Димитър. Според разследващите той е починал след тежък побой. Двамата 19-годишни го качили в колата си и го откарали на мястото, където е бил пребит. След това донесли кирка, мотика и лопата и помогнали за заравянето му.

Те остават в ареста за постоянно, но нямат обвинения като съучастници или помагачи.

mediapool.bg