Кламер БГ - Новини: Болниците възстановиха ваксинацията с AstraZeneca

Болниците възстановиха ваксинацията с AstraZeneca

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 17:29ч.
Болниците възстановиха ваксинацията с AstraZeneca

Имунизацията с ваксината на AstraZeneca беше възстановена в петък, след като в четвъртък европейската агенция за лекарствата потвърди безопасността на препарата. Няколко големи столични болници обявиха, че започват да прилагат ваксината.

И през уикенда

В "Александровска" болница започна имунизация на хората, записали се в електронния регистър, чиято работа също бе спряна след прекратяване на ваксинацията миналата седмица. Освен на тях ваксина ще се поставя и на хората, пропуснали часовете си, обясниха от лечебното заведение.

"Призоваваме хората, които не са дошли до този момент от спирането на портала, а са имали часове конкретно за ваксината AstraZeneca, понеже други ваксини през портала все още нямаме, да заповядат днес да се ваксинират. Също така и тези, които от днес им започва редовната реваксинация за AstraZeneca, заяви пред БНТ д-р Момчил Керемедчиев.

От "Пирогов" също обявиха, че започват пак да имунизират. В болницата работят четири пункта.

"Ще се приемат всички желаещи, които имат онлайн записани часове за нашите пунктове от 12-ти до 19 март", заявиха от болницата и казаха, че ще работят и през уикенда.

❗️Пирогов подновява ваксинацията с Oxford/AstraZeneca след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че тя е "...

Posted by УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" on Thursday, March 18, 2021

Във ВМА ще ваксинират само с продукта на AstraZeneca, става ясно от фейсбук страницата им. Имунизацията започва в 9 ч. Ще се ваксинира и в почивните дни.

❗️❗️❗️ВМА възстановява ваксинационния процес по електронната система ❗️❗️❗️

❗️Военномедицинска академия (ВМА)...

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Thursday, March 18, 2021

Два екипа ще ваксинират и в болница "Св. Анна". Единият ще обслужва записалите се за 19 март. Вторият ще работи с тези, които са пропуснали реда си през изминалата седмица.

Нежелани реакции

Около 1200 са до момента съобщенията за нежелани рекации след ваксиниране срещу коронавирус, съобщи пред бТВ д-р Мария Попова от изпълнителната агенция по лекарствата. Според нея в масовия случай става дума за леки реакции – болка и сърбеж на мястото на убождането, обриви по кожата, грипоподобни симптоми за 6 до 12 часа след имунизацията. Ако не те отминат до 48 часа, трябва да се търси лекарска помощ, обясни Попова.

Най-много сигнали за нежелание реакции има при ваксината на AstraZeneca– около 4 на всеки 1000 имунизирани. Най-малко са оплакванията от Pfizer/BioNTech – 2 на всеки 1000. При Moderna са 3 на 1000 ваксинирани.

Пристигнаха нови 49 000 дози ваксини

За изминалите 24 часа в страната бяха доставени 33 600 дози от ваксината на Moderna и 16 800 дози от ваксината на AstraZeneca. Ваксините веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу Covid-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя Pfizer/BioNTech – 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното.

mediapool.bg