Кламер БГ - Новини: Божков кани Борисов на предизборна Zoom среща

Божков кани Борисов на предизборна Zoom среща

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 19:16ч.
Божков кани Борисов на предизборна Zoom среща

Обвиняемият хазартен бос Васил Божков предизвика на предизборен дебат премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Божков съобщи за поканата по традиционния начин – през страницата си във Facebook.

"Каня Бойко Методиев Борисов на предизборен дебат. Събота в 20.00 часа. Ако няма възможност - в удобно за него време през следващите 3 дни", написа хазартният бос.

Той публикува и кратко видео, от което става ясно и как си представя да се проведе евентуалният дебат при положение, че все още не дошъл "подходящият момент" да се върне в България: "Ще му пратя (бел.ред - на Борисов) покана за Zoom среща на личната му Facebook страница".

Божков обяснява мерака си за дебат с Борисов с това, че и двамата за водачи на партийни листи в столичния 25 избирателен район. Не става ясно обаче как и защо предприемачът иска дебат само с лидера на ГЕРБ. В същия избирателен район водачи са и лидерът на БСП Корнелия Нинова, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, както и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън".

Миналата седмица Божков привлече внимание като написа в социалната мрежа "Идвам". Публикацията му бе по повод решение на Съда на ЕС в Люксембург, че останалите държави може да не изпълняват европейски заповеди за арест, издадени от България. За задържането му е издадена такава заповед. И досега обаче не е "дошъл". За сметка на това преди няколко дни се тагна от Барселона и публикува видео, което беше изцяло предизборно.

По-рано през март пък бизнесменът изрази своето недоволство от това, че в медиите го представяли като "укриващия се бизнесмен" и "беглец от правосъдието". Вместо това поиска да бъде наричан "най-големия данъкоплатец", "най-големия колекционер" и "най-големия дарител в спорта".

Самият Божков се премести трайно в Дубай само часове преди главният прокурор Иван Гешев да разпореди акцията срещу него и изземването на безценната му антична колекция. Тогава държавата изведнъж установи, че той дължи 700 млн. лв. на хазната, а после прокуратурата му повдигна редица обвинения, включително за убийства и изнасилвания. Той пък обяви, че плащал такса "спокойствие" на управляващите.

Сега хазартният бос е кандидат за депутат, въпреки че партията му "Българско лято" не бе регистрирана навреме, за да участва в изборите.

След кратко търсене Божков намери "мандатоносител", както той се изразява, с чиято регистрация да се включи във вота – "Българско национално обединение " (БНО). Лидер на тази партия е поп-фолк певецът Георги Георгиев-Готи. На последния местен вот той бе кандидат за кмет на София и се снима на предизборния си плакат гол с тиква в ръце.

Георгиев не за пръв път дава място в листите си на бизнесмени, които са обвиняеми. На евроизборите през 2019 година БНО издигна Евгения Банева за водач на листа и получи 0.12% или 2370 гласа.

През 2016 година пък БНО издигна като кандидат-президентска двойка Димитър Маринов - Митьо Пищова и Радослав Петров - Радо шишарката.

mediapool.bg