Кламер БГ - Новини: Ученици от София, учещи в близките градове, получиха преференции за градския транспорт

Ученици от София, учещи в близките градове, получиха преференции за градския транспорт

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 17:50ч.
Ученици от София, учещи в близките градове, получиха преференции за градския транспорт

Ученици от София, които учат в близките градове, най-сетне получиха правото да ползват с преференция градския транспорт на столицата. Отстъпка от традиционната цена на картата ползват всички ученици от София, чийто училища са на територията на столицата, но не важеше за младите софиянци, учещи в други градове. Такива, например са професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец, гимназията по керамика в Елин Пелин и гимназията по по ветеринарна медицина в Костинброд.

Докладът беше внесен в средата на 2020 г. от общинския съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев и финално бе одобрен на заседанието в четвъртък.

"Целта ми беше тези промени да бъдат направени преди първия учебен срок, но Комисията по транспорт поиска становище от Министерство на финансите и така изпуснахме началото на учебната година.", коментира Ставрев в профила си във фейсбук.

След неколкократно прехвърляне на топката между институциите и питания до Министерство на финансите и Министерство на транспорта, както и необходимостта от повторно запитване, докладът получи зелена светлина от Министерство на транспорта и след преминаването си пред комисиите на СОС докладът беше приет от Столичния общински съвет.

В момента месечната карта за ученици в София струва 20 лева, а за студенти, които могат и да работят докато учат - 21.50 лева за месец.

mediapool.bg