Кламер БГ - Новини: Руското посолство се надява българският съд да прекрати шпионските спекулации

Руското посолство се надява българският съд да прекрати шпионските спекулации

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 17:40ч.
Руското посолство се надява българският съд да прекрати шпионските спекулации

"В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна". Така коментираха от руското посолство у нас, след като прокуратурата обяви, че е разбила шпионска мрежа, работила за Русия.

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено", посочват от руското посолство.

"Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени. Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирана, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", добавят от там.

Прокуратурата съобщи, че общо шестима души бяха задържани по подозрение, че са изнасяли класифицирана информация в полза на чужда държава.

Министерството на външните работи от своя страна приветства акцията по разкриване на "поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация".

През последната година и половина България на няколко пъти изгони руски дипломати, след като ги обвини в шпионска дейност. Русия отговаряше с реципрочни мерки, каквато е дипломатическата практика.

mediapool.bg