Кламер БГ - Новини: СО2 емисиите поскъпнаха до рекордните 45 евро за тон

СО2 емисиите поскъпнаха до рекордните 45 евро за тон

Greenpool

|
Вт, 20 Апр 2021г. 19:10ч.
СО2 емисиите поскъпнаха до рекордните 45 евро за тон

Цената на въглеродните емисии се повиши до рекордния максимум от 45 евро за тон във вторник, предаде Ройтерс.

Контрактите по схемата за търговия с въглеродни емисии на ЕС поскъпнаха с близо 2 процента до 45.12 евро за тон около 14:30 часа по Гринуич (17:30 часа българско време).

Това е най-високата цена от пускането на схемата от 2005 година, макар че малко по-късно котировките отново се спуснаха под 45 долара за тон.

Цените рязко се повишиха, след като миналата година ЕС договори по-строги цели за борба с климатичните промени, което ще засили търсенето на разрешителни за емисии.

Схемата е основният инструмент на ЕС за намаляване на парниковите емисии, които са причина за промените в климата.

Това се случва на фона на преговорите между евродепутати и представители на 27-те страни членки на ЕС за компромис по закона за климата, който определя целта за емисии на ЕС за 2030 година. Това е последен шанс за споразумение преди международната среща на високо равнище, насрочена за 22 април, предаде Франс прес.

Миналия ноември държавите се разбраха да намалят с 55 на сто на парниковите емисии до 2030 г. спрямо равнището им от 1990 г и пълна въглеродна неутралност през 2050 г. Европарламентът пък настоява за свиване с 60%.

Срещата по този въпрос започна във вторник следобед и се очаква да продължи до полунощ.

В същото време се очаква британският премиер Борис Джонсън да обяви по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии на Обединеното кралство през идните десетилетия, предаде ДПА.

На видеоконферентната среща на върха, на която американският президент Джо Байдън ще бъде домакин в четвъртък (22 април), се очаква Джонсън да представи планове за намаляване на въглеродните емисии с близо 80 процента до 2035 г. спрямо нивата от 1990 година.

Досегашните планове на британското правителство предвиждат свиване на емисиите с 68 процента до 2030 година.

Новата схема за първи път ще включва емисиите от авиацията и търговското корабоплаване и ще бъде разписана в закон.

Новите препоръки идват от доклад, публикуван миналата година от независимата Комисия за климатични промени.

Докладът предлага мерки като използване на електроенергия от възобновяеми източници вместо изкопаеми горива или улавяне на въглеродни емисии и съхраняването им в подводни хранилища.

Комисията признава, че новата цел е труднопостижима и ще промени начина, по който британците се хранят, пътуват и отопляват домовете си.

Професор Майлс Алън, ръководител на групата за динамика на климата към Оксфордския университет, препоръчва вместо летенето да се забранява изцяло, цените на билетите да се върнат към нивата от 70-те години. Тогава полет между Ню Йорк и Лондон е струвал 550 долара или около 3200 долара в днешни цени.

mediapool.bg