Кламер БГ - Новини: България е намалила най-много парниковите си емисии в ЕС във втората четвърт на 2023 г.

България е намалила най-много парниковите си емисии в ЕС във втората четвърт на 2023 г.

Greenpool

|
Ср, 15 Ноем 2023г. 15:27ч.
България е намалила най-много парниковите си емисии в ЕС във втората четвърт на 2023 г.

Въглеродните емисии в ЕС са намалели с 5.3 на сто, България е с най-голям принос, сн. Canva

България е страната в Европейския съюз, която е намалила най-много своите парникови емисии през второто тримесечие на 2023 г. като в същото време е увеличила своя брутен вътрешен продукт. Общо 21 държави от общността са свили въглеродните си газове, но само десет от тях са успели да сторят това в условията на икономически растеж, сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани в сряда.

България отчита 23.7 на сто спад на изхвърления въглероден двуокис през втората четвърт на годината спрямо същия период на 2022 г. Топ три на страните с най-голямо намаление на СО2 емисиите са Естония – с 23.1 процента и Нидерландия – с 10.3%.

Съществено понижение на емисиите от парникови газове е регистрирано и в Естония (-23.1 на сто), и в Нидерландия (-10.3 на сто). И Двете държави обаче постигат това с цената на спад на икономиката. Същото се отнася и за Унгария, Люксембург, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Финландия и Германия, които намаляват замърсяванията за сметка на брутния си вътрешен продукт (БВП). Италия постига това, запазвайки нивото на своя БВП.

Дания, Франция, Белгия, Словения, Словакия, България, Португалия, Испания, Румъния и Гърция успяват да намалят емисиите си, докато икономиката им расте, отбелязват от Евростат.

Повишение на парниковите газове отчитат Малта (+7.7%), Латвия (+4.5%), Ирландия (+3.6%), Литва (+3.0%), Кипър (+1.7%) и Хъпватия (+1.0%). От тях Малта, Хърватия, Кипър и Литва отчитат върст на БВП съответно с 3.9 на сто, 2.6%, 2.2 процента и 0.7% на сто.

Средно за Европейския съюз понижението е 5.3 на сто спрямо същия период на 2022 г. Отделените емисии парникови газове, отделяни при развитието на икономиките на страните от Европейския съюз, са били 821 млн. т еквивалент на въглероден двуокис срещу 867 млн. т година по-рано.

През втората четвърт на 2023 година икономическите сектори, които са допринесли в най-голяма степен за отделянето на емисии от парникови газове, са "промишлено производство" (23.5 на сто), "домакинства" (17.9 на сто), "производство и доставка на електрическа енергия и на природен газ" (15.5%), "селско стопанство" (14.3%) и "транспорт и съхранение" (12.8 на сто).

Емисиите от парникови газове са се увеличили в 6 от 9 икономически сектора в сравнение със същия период на 2022 г. Най-съществено намаление е отчетено в сектора "производство и доставка на електрическа енергия и на природен газ" - 22 процента). Най-голямо е увеличението при "транспорт и съхранение" – с 1.7 на сто).

mediapool.bg