Кламер БГ - Новини: САЩ ще намалят наполовина парниковите си газове до 2030 г.

САЩ ще намалят наполовина парниковите си газове до 2030 г.

Greenpool

|
Четв, 22 Апр 2021г. 21:40ч.
САЩ ще намалят наполовина парниковите си газове до 2030 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обеща по време на виртуална среща на върха САЩ да намалят своите парникови емисии наполовина до 2030 г. - цел, която се очаква да пришпори останалите големи държави да увеличат своите амбиции срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс в четвъртък.

САЩ, които са вторият най-голям замърсител след Китай, се опитват да поемат световното лидерство в борбата срещу климатичните промени, след като бившият президент Доналд Тръмп оттегли страната от Парижкото споразумение. Сега, в началото на двудневната онлайн среща, чийто домакин е Белият дом, Байдън разкри цел за свиване на въглеродните емисии на САЩ с 50-52 процента спрямо нивата им от 2005 г.

"Това десетилетие трябва да вземем решения, които да предотвратят най-лошите последици от климатичната криза", каза Байдън, който още от първия ден, в който пое длъжността си, сложи опазването на климата във фокуса на работата на администрацията си.

Сн. ЕПА/БГНЕС

В срещата участват 40 лидери от цял свят, включително Китай, Индия, Бразилия и Русия. Повечето от тях отправиха силни послания и обещаха по-амбициозни екоцели, но Китай например не си постави нови цели като най-големия емитент на въглероден двуокис.

Британският премиер Борис Джонсън благодари на Байдън за завръщането на САЩ на фронта на борбата срещу климатичните промени и определи обявеното намаляване на емисиите като "променящо играта".

"Великобритания ще направи същото. Можем да постигнем това заедно по света. Това означава най-богатите нации да се обединят и да надхвърлят вече направените през 2009 г. обещания за ангажимент от 100 млрд. долара", каза Джонсън.

Той завърши речта си с думите, че "можем да се възстановим като станем по-зелени", имайки предвид създаването на работни места в битката с климатичните промени.

"Това ще бъде десетилетието на пробив. Парижкото споразумение е застраховка за живота на човечеството. Ние сме опасно близко до повишаване на глобалната температура с 1.5 градуса по Целзий", заяви председателят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече борбата с климатичните промени "Херкулесовско усилие". Тя потвърди намеренията на страната си и на ЕС за нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Меркел припомни, че Германия върви по правилния път като инвестира във възобновяема енергия и намалява използването на въглищата. Германия вече удвои своето финансиране за глобалната климатична битка, Меркел добави, че ще продължи подкрепата на тази цел по всякакъв начин.

Сн. ЕПА/БГНЕС

"Днес сме убедени, че заедно ще спечелим това предизвикателство", заяви премиерът на Италия Марио Драги. "Докато водим битката с пандемията, не можем да изпускаме от очи останалите кризи", добави той и насърчи вкарването на зелени политики във финансовите планове на държавите за възстановяване след пандемията.

"Канада днес е в позиция да увеличи още веднъж своите климатични амбиции. Нашите нови цели са намаляване с 40-45 на сто до 2030 г. на емисиите до нивата им през 2005 г.", каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

"Не е тайна отслабването на усилията срещу глобалното затопляне, но какво решение можем да предложим днес?", попита руският президент Владимир Путин. Според него не е достатъчно да се залагат цели за новите емисии, а е много важно и действията да се насочат към абсорбирането на въглеродният двуокис, който вече е изхвърлен в атмосферата. Путин отбеляза, че Русия вече работи върху поддържането на силни екосистеми.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви, че страната му увеличава целите си за намаляване на СО2 до нулеви емисии през 2050 г., както и че се спира напълно всякакво държавно финансиране за въглищни електроцентрали в страната и извън нея.

Китайският президент Си Дзинпин потвърди предишни ангажименти на страната за въглеродна неутралност до 2060 г. и каза, че ще се намали ролята на въглищата в китайското бъдеще. Засега обаче въглищата още царуват в държавата.

"Япония е готова да покаже лидерство", заяви премиерът на страната Йошихиде Суга. Обявената от него цел на държавата е намаляване на емисиите й с 46 на сто през 2030 г. спрямо нивата им през 2013 г. Превръщането на Япония в най-зелената общност е топ приоритет за Суга и той добави, че ще продължи да подсилва амбициите за още по-голямо свиване на парниковите газове.

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Сауд обяви, че визията на страната включва намаляване на въглеродните газове с 50 на сто до 2030 г.

В срещата се включи и бразилският президент Жаир Болсонаро, който отбеляза, че страната му е " в челните редици" на борбата и допринася за по-малко от 3% от глобалните въглеродни емисии годишно, въпреки че има многобройно население. Болсонаро каза още, че страната е постигнала "зелена революция" чрез устойчиви земеделски практики, които позволяват да се произвежда повече с по-малко ресурси. Силно критикуван заради екополитиките си, Болсонаро ги защитава с "правото за развитие" на Бразилия.

В срещата се включиха и представители на тихоокеански островни държави, които са застрашени от повишаващото се ниво на океана, изяждащо територии. Те отново призоваха за спешни мерки срещу глобалното затопляне, което може да доведе буквално до изчезването им.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова да се спрат незабавно субсидиите за фосилните горива. "Аз не представлявам никакви финансови или политически интереси. не съм лобист. Затова аз не мога да преговарям, да правя компромиси или сделки", заяви тя. "Всичко, което мога да направя, е да ви призова да слушате и да действате според науката и да използвате здравия си разум", заяви Тунберг. Според нея хората не разбират колко спешно трябва да се вземат мерки срещу климатичните промени.

mediapool.bg