Кламер БГ - Новини: Toyota разработва нов водороден двигател

Toyota разработва нов водороден двигател

Greenpool

|
Четв, 22 Апр 2021г. 13:39ч.
Toyota разработва нов водороден двигател

Водещият японски автомобилостроител Toyota ("Тойота") съобщи, че разработва нов водороден двигател като част от концепцията за намаляване на емисиите парникови газове.

Новият турбодвигател ще бъде трицилиндров, с обем 1.6 литра, уточнява ТАСС. Той ще работи чрез изгаряне на водород и ще използва модифицирани системи за впръскване и подаване на гориво. По принцип на работата моторът ще наподобява бензинов, но няма да отделя никакви емисии освен малко моторно масло.

Процесът на изгаряне на водорода ще бъде по-бърз, което ще се отразява положително на динамиката на автомобила. "Тойота" се надява да изпробва новата разработка през май, при един от местните етапи на автомобилните състезания в префектура Шидзуока.

"Тойота" вече има опит с водородни двигатели. През 2014 г. компанията представи първи в света сериен автомобил на водород - Mirai ("Мирай"). При този модел обаче задвижването е чрез електромотор, който си набавя необходимата енергия от химическа реакция между водород и кислород, при която се отделя вода. Въпреки че неотдавна бе пуснато второ поколение на Мирай, автомобилът не се ползва с популярност заради високата си цена и неразвитата мрежа от зарядни станции

mediapool.bg