Кламер БГ - Новини: Щабът на Мая Манолова иска касиране на вота в столицата

Щабът на Мая Манолова иска касиране на вота в столицата

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 10:28ч.
Щабът на Мая Манолова иска касиране на вота в столицата

“След приключване на преброяването ще искаме касиране на изборите за кмет на София“, съобщи Никола Вапцаров, който е председател на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София.

Той обясни, че е “искал да има открити и честни избори“, но ГЕРБ, “в лицето на председателя на Общинската избирателна комисия Полина Витанова, реши отново да всее съмнения в честността на изборния процес“

Вапцаров разказва, че е пожелал да влезе в зала “Арена Армеец“ , където се броят гласовете от втория тур на изборите в София. Той е аргументирал искането си с факта, че е председател на Инициативния комитет и упълномощава сички останали представители на Манолова.

“Беше ми отказан категорично достъп, като госпожа Витанова заяви, че съм представляващ, а не представител и трябва да упълномощя себе си“, каза председателят на Инициативния комитет.

“Това, съчетано с десетките сигнали за купуване на гласове и манипулиран вот, както и драстичната разлика на екзит половете с данните на паралелното преброяване, ни дава основание да смятаме, че ГЕРБ манипулират изборния процес“, каза той. Вапцаров коментира, че това е причината да искат касиране на изборите след приключване на преброяването.

Полина Витанова отрича твърденията на Вапцаров. Тя казва, че той не е представил документ, с който да се легитимира, че има право да бъде допуснат в "Арена Армеец"

"Той присъстваше до часа, в който реши да си тръгне. Смятам, че те са имали представител вътре, който е виждал какво се случва, така че могат от него да получат информация", казва Витанова. Според нея броенето на гласовете се е превърнало в политически процес, а той не е такъв.

"Предния път призовах партиите, инициативни комитети и коалиции да запазят спокойствие и да оставят изборните комисии да си свършим работата. Не смятам, че в нашата работа има нещо непрозрачно или скрито. Всички протоколи вече са качени, всеки може да види какъв резултат е отчетен", обяснява тя.

mediapool.bg