Кламер БГ - Новини: Балотажите в малките общини

Балотажите в малките общини

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 11:50ч.
Балотажите в малките общини

Област Бургас

Ясни са вече кметовете на петте бургаски общини, където вчера бе проведен втори тур на местните избори.

В Карнобат печели Георги Димитров, който се кандидатира като независим. Резултатът му е 50,74 процента пред Тодор Байчев от БСП с 47,16 на сто подкрепа от гласовете.

В Приморско досегашният кмет Димитър Германов печели с 62,20 на сто пред Стоян Василев, издигнат от местна коалиция.

Новият кмет на Созопол е Тихомир Янакиев, който бе предложен от БСП. Янакиев получи 65,48 процента от гласовете срещу Красимира Германова от ГЕРБ с 33,09 на сто подкрепа.

В Средец досегашният кмет Иван Жабов спечели с преднина от 36 гласа пред опонента си Живко Гърков, а в Сунгурларе печели кандидатът на ГЕРБ- Георги Кенов с 54,45 процента подкрепа срещу кандидата на ДПС Хатидже Георгиева.

Област Варна

На балотажа в община Бяла печели номинираният от ГЕРБ Пеньо Ненов, който е получил подкрепата на 69,55 процента от гласоподавателите. В община Провадия победителят е Жоро Илчев със 71,73 на сто от гласовете на хората.

Така след балотажа вчера кметските места във всички 12 общини във Варненския регион са спечелени от кандидатите, издигнати от ГЕРБ.

Област Благоевград

И в трите общини от област Благоевград, в които се проведе балотаж, има избран нов общински кмет. Единият от тях е Румен Томов в областния град.

Община Сандански също ще се ръководи от нов кмет. След оспорвана битка и близки резултати, Атанас Стоянов от политическа партив ВМРО - Българско национално движение ще оглави общинската администрация в южния град с 51.50 процента от гласовете на избирателите. Досегашният кмет Кирил Котев от ПП ГЕРБ отстъпва с малка разлика и събира 47.32 на сто от гласовете.

В община Гърмен новият кмет е кандидатът на Движение за права и свободи Феим Иса с 61.66 процента. Досегашният кмет Минка Капитанова, която се кандидатира за нов мандат, издигната от ПП Български демократичен център, загуби кметското място, след като получи 37.20 процента от гласовете на избирателите.

Старозагорска област

Кандидатите на ГЕРБ заемат кметския стол в общините Николаево и Чирпан, сочат окончателните резултати от местния вот вчера. В Николаево кандидатът на ГЕРБ Николай Кънев получава 59,08 на сто от вота на балотажа. На второ място остава кандидатът на ДПС Юсеин Юсеинов, който е предпочетен от 40,46 на сто от избирателите.

В Чирпан кандидатът на ГЕРБ Ивайло Крачолов, потомък на Яворов, подкрепен от Местна коалиция от НФСБ, СДС, Атака, БЗНС, АБВ и ПД Социалдемократи печели 60,72 на сто от вота, а опонентът му от "Коалиция за България" Гено Генов остана с 37,45 от сто.

За първи път кандидат на ДПС - Мариан Цонев - беше предпочетен в община Гурково. За него са гласували 49,79 от имащите право на глас в оспорван балотаж, при който кандидатът на ГЕРБ Иван Иванов получава 49,19 на сто.

Втори мандат в Опан спечели Генчо Колев, издигнат от ПП ВМРО-БНД, който получи 56,82 на сто. На второ място остана кандидатът на БСП за България Минчо Чавдаров с 41,99 на сто от вота на балотажа.

Русенска област

Божидар Борисов от ГЕРБ спечели втори мандат като кмет на община Две могили, област Русе, с 58,81 процента или 2481 гласа. Областният председател на СДС и бивш кмет на града Драгомир Дамянов получава 39,80 процента или 1679 гласа.

Хасковска област

Кандидатът на партия "Възраждане" Божин Божинов спечели кметския стол на Тополовград на балотажа. Така той стана последния избран кмет на община в Хасковска област, след като останалите 10 общини излъчиха победители още на 1 тур. Божинов събира 3397 гласа, или 60,83 процента от гласовете, сочат окончателни данни от обработката на протоколите на СИК. След него остава претендентът на ГЕРБ Васил Сяров с 2090 гласа, или 37,43 процента.

Област Пазарджик

В община Брацигово Надежда Казакова, издигната от ГЕРБ, печели балотажа с 52,66 процента от гласовете на избирателите. Неин опонент на втория тур беше Мария Мадарова от ПП "Движение Нашия град", която е получила 46,05 на сто.

В Пещера досегашният кмет от ГЕРБ Николай Зайчев се състезава на балотажа с народният представител от "БСП за България" Йордан Младенов. Резултатите от 100 процента обработени секционни протоколи показват, че Младенов е получил 4 331 гласа - 49,82 на сто. За Зайчев са гласували 4 139 избиратели, което е 47,61 процента от упражнилите правото си на глас.

В община Стрелча Стойно Чачов от АБВ печели втори кметски мандат с 51,25 на сто от гласовете. За независимия Георги Павлов са гласували 47,25 на сто от избирателите, информираха от общинската избирателна комисия.

Смолянска област

Боран Хаджиев /ГЕРБ/ е новият кмет на община Чепеларе, според окончателните резултати на ОИК-Чепеларе. Хаджиев е бившият треньор на олимпийската шампионка Екатерина Дафовска.

На балотажа в Чепеларе за Боран Хаджиев са гласували 2195 избиратели /57.48 процента/. С втори резултат е кандидатът на ДПС Анета Пашалиева с 1522 гласа /39.85 на сто/.

Досегашният кмет на община Баните Милен Белчев /ГЕРБ/ спечели втори мандат, след като победи на балотажа с 63.1 процента от гласовете, сочат окончателните резултати на ОИК-Баните. За кандидата на АБВ Диана Фиданова на втория тур са гласували 35.17 на сто. Гласовете за Милен Белчев са 1727, а за Диана Фиданова - 990. Вторият изборен тур в Баните протече при 74 на сто избирателна активност.

Област Видин

Кандидатите на ГЕРБ печелят изборите в шест общини от област Видин - Бойница, Брегово, Ружинци, Чупрене, Кула и Ново село. В Бойница и Ружинци кандидатите Анета Генчева и Александър Александров спечелиха изборите още на първи тур.

В община Ново село на балотажа спечели Георги Стоенелов, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ.

"БСП за България" печели изборите в две общини - Макреш и в Белоградчик в коалиция с ДПС. И в двете общини се проведе балотаж, където спечелиха досегашните кметове - Митко Антов и Борис Николов.

В община Грамада втори мандат спечели досегашният кмет Милчо Башев, издигнат от Местна коалиция Нова алтернатива(Нова алтернатива и Воля). Първият си мандат 2015 - 2019 година той управлява община Грамада, издигнат от НФСБ.

В община Димово новият кмет е Светослав Славчев, кандидат на Местна коалиция Новото време (ВОЛЯ, ДПС). Той спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ и управлявал общината два мандата Лозан Лозанов.

Врачанска област

Иван Аспарухов, управлявал Мездра четири мандата, спечели изборите за кмет на общината, а дългогодишните кметове на община Мизия Виолин Крушовенски и на община Криводол ги загубиха на балотаж.

Издигнатият от местна коалиция АБВ /ЗНС, Воля/ като кандидат Аспарухов получава 4 895 действителни гласа или 51, 85 на сто от вота в община Мездра на втори тур. За другият кандидат - досегашният кмет на общината Генади Събков, издигнат от коалиция "БСП за България" са гласували 4 354 или 46,12 на сто.

В община Мизия Виолин Крушовенски, който е кмет на общината от 2005 година, губи изборите от кандидата на ГЕРБ Валя Берчева. Крушовенски като кандидат на НДСВ получава 1 406 гласа или 34,33 на сто, а Берчева - 2625 гласа или 64,10 на сто.

Вторият тур на изборите за кмет на община Криводол печели кандидатът на ГЕРБ Христо Доков, получил 3 724 действителни гласа или 74,91 на сто. За досегашния кмет на общината Петър Данчев, издигнат за трети мандат от местна коалиция "БДЦ" /ЗС "Ал. Стамболийски, АБВ, ЗНС/, са гласували 1 135 избиратели или 22,83 на сто.

Досегашните кметове на община Борован Десислава Тодорова и на община Роман Валери Ролански спечелиха втория тур на местните избори и получават пореден мандат. Десислава Тодорова, издигната от местна коалиция "СДС" /ЗНС, ДПС, ЗС "Ал. Стамболийски", НДСВ, Новото време, Воля/ е получила 1733 действителни гласа, а за нейния опонент Иван Костовски, кандидат на ГЕРБ, са гласували 1723 избиратели. Гласовете "Не подкрепям никого" са 0,78 на сто от действителните. Тодорова получава трети мандат.

В община Роман досегашният кмет Валери Ролански получава 2 146 действителни гласа срещу 1687 гласа за Тихомир Вълчев от ГЕРБ. Ролански, който бе кандидат на местна коалиция "АБВ"/ СДС, Атака/, ще управлява втори мандат общината.

Област Монтана

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха балотажите в общините Берковица и Вършец, а в община Медковец осми пореден мандат спечели издигнатият от БСП за България кандидат.

В община Берковица Димитранка Каменова от ГЕРБ спечели убедително втория тур с подкрепа от 64 на сто срещу сегашния кмет Милчо Доцов, издигнат от коалиция "Обединена социалдемокрация" и подкрепен от БСП. Каменова бе кмет на Берковица в мандат 2011-2015 година, а Доцов в мандати 2003-2007 и 2007-2011 година.

В община Вършец трети пореден мандат спечели настоящият кмет Иван Лазаров от ГЕРБ, а негов опонент на балотажа беше Латинка Симова от БСП.

В община Бойчиновци досегашният кмет Светлин Сретениев спечели нов мандат, като негов опонент на балотажа бе Мария Димитрова от ГЕРБ. Първите си два мандата в Бойчиновци Сретениев спечели като кандидат на ГЕРБ, а сега бе издигнат от пъртия Българска нова демокрация.

В община Медковец кандидатът на БСП за България Венцислав Куткудейски получава подкрепа от 49,85 на сто срещу 48,84 за кандидата на Движение 21 Евгени Антонов. Венцислав Куткудейски печели осми пореден мандат в Медковец. Той управлява общината от 1991 година насам.

Плевенска област

В Долни Дъбник печели Иван Ветов, издигнат от местна коалиция БЗНС /ПП Никола Петков, ПП БЗНС/ с 62.26 на сто от гласовете, срещу кандидатът на БСП Зорница Йоткова /36 на сто/.

В Левски победител е досегашният кмет Любка Александрова, кандидат на БСП, с 56.23 на сто от гласовете, срещу Здравко Дафинов, издигнат от местна коалиция СДС /ВМРО, ДБГ, БЗНС/ /42.35/.

В Никопол балотажът печели Ивелин Савов, кандидат на БСП, който събира 61.06 на сто от гласовете, срещу кандидатът на местна коалиция ГЕРБ /ВМРО-БНД/ Валерий Желязков /37.22/.

В Червен бряг събра най-много гласове за кмет на общината кандидатът на ГЕРБ Цветан Димитров - 5 878, което е 55.57 на сто от вота на избирателите. За досегашния кмет Данаил Вълов, който бе издигнат от местна коалиция "Движение България на гражданите", са гласували 4 259 избиратели, което е 40.26 на сто от вота.

На първи тур в област Плевен бяха преизбрани миналата неделя шестима досегашни кметове на общини - в Белене Милен Дулев - местна коалиция ГЕРБ /БЗНС, ВМРО, НФСБ/, в Гулянци - Лъчезар Яков от БСП, в Долна Митрополия - Поля Цоновска - местна коалиция ГЕРБ /БЗНС, ВМРО, СДС/, в община Искър - Валентин Йорданов от местна коалиция БСП за България /ПП АБВ, ПП Атака/, в Кнежа - Илийчо Лачовски от ГЕРБ, и в Пордим - Детелин Василев - местна коалиция ГЕРБ /АБВ, ВМРО, БЗНС/.

Област Ловеч

В община Тетевен втори мандат печели кандидатът на ПП ГЕРБ Мадлена Бояджиева. За Бояджиева своя вот са дали 63,08 процента от избирателите, или 6463. За Милен Милев от ПП Движение "Напред България" са гласували 35,25 на сто, или 3611 гласоподаватели.

Област Габрово

На базата на 70 на сто обработени в Общинската избирателна комисия /ОИК/ секционни протоколи досегашният кмет на Севлиево Иван Иванов, издигнат от партия ГЕРБ, печели трети мандат.

Иванов е спечелил в своя подкрепа 5139 гласа или 55,62 на сто. Опонентът му Богомил Петков, издигнат от инициативен комитет, е спечелил 3789 гласа или 41,01 на сто.

Област Велико Търново

В Лясковец д-р Ивелина Гецова от ГЕРБ води с над 60 процента, според междинните резултати от 80 процента обработените протоколи, публикувани от Общинската избирателна комисия. Нейният опонент Васил Христов, издигнат от ЗС"Александър Стамболийски" е с 38,01 процента от гласовете.

Област Кюстендил

Със 111 гласа повече изборите в Дупница печели досегашният кмет Методи Чимев /ГЕРБ/. За него са гласували 49.21 процента от избирателите. Първан Дангов от БСП за България е получил подкрепата на 48.60 на сто от участвалите във вота. Старият кмет - Галин Гелев /ГЕРБ/, печели изборите и в община Сапарева баня. Той има подкрепа на 57.69 процента от избирателите срещу 40.59 процента на Костадин Николов, издигнат от Инициативен комитет.

Досегашния кмет на община Бобов дол Елза Величкова /Партия на Зелените/ отново печели с 56.10 подкрепа. Опонентът й Красимир Чаврагански от Местна коалиция ЗС "Александър Стамболийски" е събрал 42.30 процента доверие.

Старите кметове остават и в общините Бобошево - Крум Маринов от БСП за България с 50.76 процента и в Кочериново - Иван Минков от ГЕРБ с 53.09 процента подкрепа.

Област Перник

Досегашният кмет на Радомир Пламен Алексиев от ГЕРБ е избран за трети пореден мандат. За Алексиев са гласували 3 806 души. С 1060 гласа по-малко отпада претендентката на БСП Евдокия Асенова.

Шуменска област

Кметът на Велики Преслав ще е от ГЕРБ, на Нови пазар - от "БСП за България", а в Каспичан нов мандат печели Милена Недева, издигната от инициативен комитет.

За кандидата на ГЕРБ за кмет на община Велики Преслав Янко Йорданов са гласували на балотажа 3 301 души, или 65,34 процента от упражнилите правото си на вот. За опонента му Христо Кюркчиев от ДПС бюлетина са пуснали 1 628 души.

Кандидатът на "БСП за България" Георги Георгиев печели изборите за кмет на община Нови пазар. Той събира 64,34 процента от вота, или 4 069 гласа. За опонента му Айсел Руфад от ДПС са гласували 2 114 души.

Нов кметски мандат в Каспичан печели Милена Недева, издигната от инициативен комитет, с минимална разлика. За нея са гласували 1 679 души, а за Юлия Добрева-Петрова от ГЕРБ - 1 626 от избирателите.

Разградска област

Белгин Шукри от ДПС е новият кмет на община Исперих. В подкрепа на Шукри са гласували 5 962 избиратели или 51,95 сто от имащите право на глас.

Опонентът му, досегашния кмет Бейсим Руфад, който се яви на изборите, издигнат от Земеделски народен съюз, получи доверието на 5 289 жители на общината или 46,09 процента от гласоподавателите.

Алкин Неби от ДПС е преизбран за кмет на община Кубрат. Своята подкрепа за Неби са дали 4 772 избиратели или 54,30 процента от имащите право на глас. За д-р Денислав Белинов, издигнат от Земеделски народен съюз са гласували 3 909 избиратели, или 44,48 процента от имащите право на вот.

Област Търговище

Людмил Веселинов ще управлява община Попово за осми пореден мандат. Кандидатът на местна коалиция "Движение Заедно за промяна" спечели втория тур над опонента си от ГЕРБ Любомир Гущанов.

За Веселинов са гласуваха 6 564 избиратели или 58,63 процента. Гущанов получава 4 491 гласа или 40,11 на сто от гласовете на избирателите в общината.

Област Силистра

Досегашният кмет на Тутракан д-р Димитър Стефанов бе преизбран за кмет на Тутраканската община. Кандидатурата на д-р Стефанов бе издигната от инициативен комитет. Негов опонент беше Нехат Кантаров от ДПС.

Кандидатът на ГЕРБ д-р Юксел Ахмед отново е кмет на Дуловската община. Ахмед, който е досегашен кмет на Дулово, спечели изборната надпревара срещу Сезгин Рамис от ДПС.

Добричка област

Новият кмет на Каварна е Елена Балтаджиева от ВМРО-БНД. За Балтаджиева, която досега бе общински съветник, са гласували 3790 граждани, или 58.64 на сто от пусналите бюлетина. За кандидата на ГЕРБ/СДС/ за кметския пост Йордан Стоянов на балотажа са дали подкрепа 2592 гласоподаватели - 40.11 на сто от вота.

Досегашният председател на общинския съвет в Тервел Симеон Симеонов става кмет на общината. Симеонов печели с бюлетината на ГЕРБ 53.07 на сто от вота на избирателите. За кандидата на "БСП за България" Пламен Желязков, който досега бе заместник-кмет на общината, са гласували 45.42 на сто от избирателите.

Управлението на община Добричка поема Соня Георгиева от "БСП за България". За Георгиева, която е досегашен секретар на общината, са гласували 6018 избиратели или 61.55 на сто от пусналите бюлетина. Подкрепа за кандидата на ДПС за кметския пост д-р Ердинч Хаджиев са дали 3605 гласоподаватели - 36.87 на сто от вота.

Ямболска област

При 100 процента обработени резултати от протоколите на СИК, с 58.07 на сто от подадените гласове за кмет на община Тунджа е избран Георги Ст. Георгиев, издигнат от коалиция "БСП за България". За пети пореден мандат на Георгиев са гласували 5873 от имащите право на глас 19 051 граждани. Неговият опонент Атанас Христов, издигнат от местната коалиция ГЕРБ, Атака, ЗС "Ал. Стамболийски" и СДС, получава гласовете на 4009 избиратели или 39.64 на сто.

mediapool.bg