Кламер БГ - Новини: ГЕРБ отхвърля твърденията за грубо опорочаване на вота

ГЕРБ отхвърля твърденията за грубо опорочаване на вота

България

|
Пон, 04 Ноем 2019г. 11:55ч.
ГЕРБ отхвърля твърденията за грубо опорочаване на вота

"Няма данни за грубо опорочаване на изборния процес. В кампания винаги различните опоненти пускат сигнали, а това е от компетенциите на съда. Не ни притеснява".

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в понеделник пред Нова телевизия. Така той отхвърли обвиненията на президента, БСП, ДПС и щаба на Мая Манолова за изборните нарушения.

"Слушах анализ на социолозите, които твърдят, че няма етнически профил в гласуването. Гласовете на различните етнически общности се разпределят поравно. Публичните администрации нямат право да събират данни по етнически признак, това се прави само при преброяването. С тези клишета трябва да се работи по-внимателно", каза Дончев.

В неделя президентът Румен Радев покани Централната избирателна комисия (ЦИК) и партиите да обсъдят "отстъплението от честността в изборния процес". Той обяви, че има огромен брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове, които компрометират доверието в изборния процес

Държавният глава призова гражданите да гласуват, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определи тяхното бъдеще. По-късно премиерът Бойко Борисов обвини Радев в агитация и го обяви за “ошашавен“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също обяви, че "държавният апарат е бил превърнат машина за печелене на избори". След края на изборния ден щабът на Мая Манолова на свой ред съобщи, че ще поиска касиране на изборите в София заради много сигнали за нарушения и купуване на гласове.

"Подобен репертоар има след всички избори. Обичайно този, който няма основание да е доволен от изборите, му е крив изборния процес", каза Дончев, но допълни, че "има основание да се усъвършенства изборният процес".

"Всички играха срещу ГЕРБ"

Томислав Дончев коментира, че в София и страната всички са играли срещу ГЕРБ.

"Така наречената стара градска десница, която имаше призив да се гласува против нас, а и като поведение на (нейните) избиратели. Според нас тя (Демократична България) до голяма степен загуби политическата физиономия. Това е необясним ход", каза Дончев.

Вицепремиерът призна, че управлението предполага “ерозия и изхабяване” на политическата подкрепа.

"Един действащ кмет е виновен практически за всичко – за дупката, за бордюра, за плочката. Това носи негативи. Добре познат е при влизането в избори, но носи и негативи. Трябва анализ да се направи – къде сме се представили добре, къде не сме", каза той.

Загубихме там, където не спечелихме

"Ако трябва във футболна статистика да се изкажа – загубихме там, където не победихме".

Така обобщи резултатите от вота финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ. Той коментира, че столичани не са се подвели по Мая Манолова. Според него тя е "социален експеримент".

Манолова вероятно ще прави политически проект, намекна Горанов. Според него София е щяла да бъде тясна за нея, защото била изключително амбициозна.

"Ние, ако добавим нейната енергия в енергийната система, ние трябва да спрем АЕЦ-Козлодуй. Проблемът е къде се насочва тази енергия и дали си честен с избирателите, защото голяма част от опита й в политиката е свързан с изричането на неистини и манипулации", заяви Горанов.

Той също отрече твърденията на Манолова за купуване на гласове.

"Когато губиш, най-удобната тактика е да обвиниш съдията. Как може да купиш гласовете в столичния град? Хайде да си го представим. Колко гласове трябва да купиш, за да спечелиш изборите?"

"Очевидно не можеш да купиш хората само с материални придобивки", заяви Горанов по повод загубата на ГЕРБ в Благоевград. Той подчерта, че кандидатът на управляващите Атанас Камбитов е направил много, а градът бил изцяло обновен, но очевидно е подразнил съгражданите си. Според Горанов в Благоевград имало натрупано напрежение у местния бизнес. Камбитов е бил издигнат по настояване на местната структура и защото ГЕРБ решили "че по-малките движения са по-разумното нещо", обясни Горанов. Според него единствената чиста победа на БСП е Русе, където за кмет бе избран депутатът от левицата Пенчо Милков.

mediapool.bg