Кламер БГ - Новини: "Лукойл-България": Няма проблеми с доставките на суровини и материали

"Лукойл-България": Няма проблеми с доставките на суровини и материали

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 17:35ч.
"Лукойл-България": Няма проблеми с доставките на суровини и материали

Рафинерията на "ЛУКОЙЛ-България" работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Оттам уточняват, че съобщението е във връзка "с разпространена подвеждаща информация за недостиг на горива в страната".

В сряда вечерта пред редица бензиностанции се извиха дълги опашки заради очаквано повишаване на цените на горивата. Това накара премиерът Кирил Петков да се опита да успокои хората. "Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!", увери премиерът Кирил Петков в сряда вечерта.

Проверка на Mediapool показва, че в популярна столична бензиностанция на бул. "България" горивата са поскъпнали с 05 ст в четвъртък. Читател на Mediapool съобщи, че служители на бензиностанциите са казвали на клиенти да зареждат вчера, защото днес предстои вдигане на цените.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД и "ЛУКОЙЛ-България" ЕООД официално заявяват, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната. Продължаваме да изпълняваме всички свои ангажименти към партньорите и държавата. Разполагаме с всички необходими ресурси, за да продължим нормална работа, независимо от усложнената ситуация", се посочва в съобщението.

Божанов: Дезинформационна кампания създава паника за горивата

Междувременно министърът на електорнното управление Божидар Божанов заяви, че в момента тече дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива.

"Горива има и ще има. Но комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението. Премиерът вече обяви, че ще сезира КЗК, а в МЕУ анализираме източниците и начина на разпространение на тази дезинформационна кампания. Излишно е да се запасяваме с туби с бензин, но можем да се запасим с критичност към "новини" в съмнителни сайтове и фейсбук групи", написа той във Фейсбук.

"Без никаква причина в момента се всява паника за горивата"

"Ситуацията снощи си я създадохме сами. Без проблем влязохме в ситуация без аналог в последните, може би, 15 години. Според слухове и предадено по агенция "Една жена каза" населението започна да зарежда истерично", каза пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

По думите на шефа на петролната асоциация вчера за няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица.

Цената от 3 лева не е масова и обективно проявена, както се тиражираше в някои сайтове, категоричен е Живодар Терзиев, който даде примери от обиколени от него обекти в Стара Загора.

"Цените са устойчиво под 3 лева. Да, има 2.70-2.80, има цени близо до 2.90, но в никакъв случай цената от 3 лева не е масова", каза той.

Пеша няма да ходим, увери Живодар Терзиев.

"Рафинерията е натоварена доволно добре. Производството върви. Складовете са пълни."

По-големите складове в страната днес ще отворят извънредно, уточни председателят на Българската петролна и газова асоциация и призова да се внимава с презапасяването заради пожарната безопасност.

mediapool.bg