Кламер БГ - Новини: Един уволенен от МВР за ареста на деца заради "Save Ukraine"

Един уволенен от МВР за ареста на деца заради "Save Ukraine"

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 17:40ч.
Един уволенен от МВР за ареста на деца заради "Save Ukraine"

сн.:Архив

Служител на Първо районно управление в София е уволнен заради ареста на трите непълнолетни деца, които написаха "Save Ukraine" на Паметника на съветската армия в столицата, съобщи МВР.

За задържането на деца съобщиха родителите им през уикенда. Един от младежите прекара нощта в ареста. "Служителите на МВР са нарушили базови права на нашите ученици, като дори не са им дали възможност да се обадят нито на родителите си, нито на когото и да било друг", съобщиха тогава от училището, в което учат децата.

Преди ден министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че викал на оперативка началници от системата и ги е питал един по един дали имат деца и дали са съгласни техните деца да бъдат арестувани.

Сега началникът на районното управление е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.

Заради станалото по разпореждане на Рашков се създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия при работа с малолетни и непълнолетни.

Сред темите, включени в обучението, са "Наказателноправни аспекти", "Наказателнопроцесуални аспекти", "Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица" , "Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица", както и "Предоставяне на полицейска закрила на деца".

Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция "Инспекторат" ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях.

mediapool.bg