Кламер БГ - Новини: Руски петролен бос е станал българин със "златен паспорт“

Руски петролен бос е станал българин със "златен паспорт“

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 17:40ч.
Руски петролен бос е станал българин със "златен паспорт“

Чужденците могат да получат български паспорти срещу

Руският петролен бос Сергей Виталиевич Захаров е станал български гражданин, след като е получил "златен паспорт" през август 2018 година, съобщава разследващият сайт Bird.bg.

Той е станал акционер в компанията "Нефтепереработчик" през април през 2016 г. По това време баща му Виталий Захаров е член на съвета на директорите на фирмата. Три месеца по-късно бащата е убит при мистериозни обстоятелства. Захаров – старши е бивш директор в Газпром, бивш депутат от партията на Путин "Единна Русия", който е застрелян през 2016 г. с ловна пушка докато разхожда кучето си.

Отчета от последното общото събрание на акционерите на 23.04.2021 г. показва, че синът му Сергей Захаров притежава 20% от акциите на "Нефтепереработчик" и е преизбран като член на съвета на директорите.Той е вписан като учредител в общо 14 фирми и ръководител в 4 фирми в Русия, някои от които вече са закрити.

Сред тях е и дружеството с нестопанска цел управляващо музея на историята на хладното оръжие, основан от баща му и носещнеговото име.

В Досиетата Пандора Захаров се появява като краен собственик на офшорна фирма от Британските Вирджински Острови – Blanefield Investments Limited. В нея той е съдружник с Александър Смирнов.

В статията си Bird стъпва и върху едно от разследванията на Mediapool за "златните" паспорти. Сергей Захаров е сред чужденците, които са получили"златен" паспорт с посредничеството на българския адвокат Боян Новаков, който е настоящ член на Висшия съдебен съвет и гласовит поддръжник на главния прокурор Иван Гешев.

В България Сергей Захаров е регистрирал фирмата "Алмакс Финанс" ЕООД, със седалище в София, информира Bird.bg Капиталът на фирмата при основаването ѝ на 9 май 2017 г. е 1000 лв., а в последствие на 15февруари 2018 г. е увеличен на 51 472 лв. Втората вноска е непарична – право на собственост на имоти в хотелски спа комплекс в Банско.

Фирмата на Захаров отчита скромните 87 хил. лв. приходи и 37 хил. лв. печалба за 2020 г. а година по-рано съответно 65 хил. лв. приходи и 19 хил. лв. печалба. Това показва справка в отчетите подадени в Търговски регистър. Тази инвестицията не е достатъчна за гражданство и вероятно Захаров e закупил Държавни ценни книжа и или е внесъл пари на влог в българска банка, за да успее да декларира необходимата инвестиция от най-малко 2 милиона лева.

Досега стана ясно, че сред новите "българи", получатели на "златни паспорти" са руските топ банкери Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Влиятелният руснакът Роман Савушкин също е станал българин. Той е генерален директор на Обединената вагонна компания, структурно предприятие в Русия. Савушкин е близък до Кремъл, за което свидетелстват снимките му с бившия руски президент и премиер Дмитрий Медведев.

През 2015 г. дългогодишният председател на Управителния съвет на Лукойл Нефтохим Бургас Сергей Андронов получи българско гражданство за "особени заслуги". Няколко месеца по-късно Андронов заминава за Русия, за да поеме управлението на рафинерията в родния си град Перм. Скъпият подарък обаче остава – Андронов има български паспорт с тях достъп до целия ЕС.

"Златен паспорт" е получил и израелският гражданин от руски произход Юрий Гушин, който е един от собствениците на българската софтуерна компания Packets Technologies. Разследване на руския сайт "Медуза" преди пет години разказа как фирмата е демонстрирала пред руснаци своята технология за хакерски атаки срещу украинското министерство на отбраната и уебсайтът slon.ru

mediapool.bg