Кламер БГ - Новини: Бойко Ноев: Арестуваният генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина

Бойко Ноев: Арестуваният генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 17:47ч.
Бойко Ноев: Арестуваният генерал от резерва е известен като Вальо Шпионина

Бившият военен министър Бойко Ноев

Арестуваният преди ден български генерал от резерва Валентин Цанков е известен от години като Вальо Шпионина, разказа бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред Нова тв.

"Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е известен като Вальо Шпионина, всичко го знаят като такъв. И много изследователи и анализатори са писали за него и неговата дейност. В този момент (главният прокурор Иван) Гешев прави циркове и това е ясно за всички", обясни Ноев.

В отговор на въпрос защо е бил известен като Шпионина, Ноев отговори: "Приемете го като ирония, както имаше един виц - за Гаребед шпионина, който живее на третия етаж".

Преди ден прокуратурата обяви, че е разкрила пореден руски дипломат в България като шпионин, който обаче е бил човек за свръзка на български генерал от резерва, изнасял тайни в полза на Русия. Генералът разкривал държавни тайни на Русия от 2016 г. насам и затова е арестуван.

По неофициална информация уличеният е генералът от резерва Валентин Цанков, който е известен със своите проруски позиции. Българските власти реагираха с обявяването на двама руски дипломати за персона нон-грата.

Ген. Цанков е бил директор на дирекция в Министерството на отбраната и аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов (БСП).

Дипломатическата му кариера е приключила, след като Комисията по досиетата оповести, че е бил щатен служител на военното разузнаване по комунистическо време. Тогава той е отзован от посолството във Вашингтон. Към момента на ареста е бил активист в неправителствената Асоциация на сухопътни войски и е известен с проруски позиции.

Още в сряда председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов коментира лаконично.

"Гешев се опитва да лустроса имиджа на Специализираната прокуратура, защото е пред закриване", обясни той. Същият ден правосъдният министър Надежда Йорданова внесе предложение за уволнението на Гешев.

"Прав е Атанасов, че това е претопляне на стара манджа. Да се направи хронология на внезапните пробуждания на прокуратурата, когато започнат да провиждат рушки шпиони в България. Забелязва се една корелация. Обикновено те виждат руски шпиони, котано или се засяга специализираното правосъдие, или се констатират слабости на главния прокурор", коментира и правосъдния министър Надежда Йорданова в предаването "Денят с Веселин Дремджиев.

През последните две години и половина България е обявила общо девет руски дипломати за персона нон-грата, което всеки път се случваше след "разкрития" на прокуратурата.

mediapool.bg