Кламер БГ - Новини: Борисов призова за "преформатиране на управлението"

Борисов призова за "преформатиране на управлението"

България

|
Четв, 03 Март 2022г. 18:58ч.
Борисов призова за "преформатиране на управлението"

Борисов призова за

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов настоя за "преформатиране на управлението", но без да доразвие тезата си, нито да уточни какво точно има предвид.

"Чудовищна инфлация, обедня народът. Блокирано е всичко. И аз много съм се чудил, на тяхно място отдавна трябваше да си тръгнат. Видно е, че този стаж, тази аматьорщина – вече техните хора го говорят, аз в момента цитирам. Затова, както е казал поетът, докато е мъничка змията, да си заминават и да се преформатира това управление. То ще ни завлече на дъното", каза Борисов.

Той едновременно нападна президента Румен Радев, нарече го "умен човек" и обвини управляващите, че го провалят.

Преди два дни политологът от "Галъп" Първан Симеонов коментира, че ГЕРБ ще използва войната в Украйна, за да се долепи до управляващите, използвайки общата прозападна ориентация.

В сряда вечерта, когато пред редица бензиностанции имаше опашки заради притеснения, че на сутринта горивото ще е над 3 лв на литър, именно от ГЕРБ бяха изключително активни и споделяха снимки на опашки, което засили притесненията у хората.

Междувременно от Българската петролна и газова асоциация подчертаха, че цената от 3 лева на литър не е масова, а министърът на електронното управление подчерта, че в момента тече дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива.

"Румен-Радевата зима дойде"

От Котел бившият премиер обвини президента Румен Радев така е разделил нацията, че дори на националния празник "човек трябва да избира място, където да отиде, за да може да говорим за обединение, а не за разединение".

"Призивите ни за обединение не само, че не се разбират, а лошите пророкувания, които правихме, спомнете си фразата "Румен-Радевата зима иде" - тя дойде като Жанвиденовата. Вижте опашките по бензиностанциите, чудовищният скок на тока, газа, енергийните носители. Никакво строителство. Велоалея няма да направят тези. Всичко това доведе Румен Радев", добави Борисов.

Бившият премиер коментира и оставката на вече бившия военен министър Стефан Янев, както и очакванията той да обяви, че ще прави собствен политически проект:

"Румен Радев два пъти прави Стефан Янев служебен премиер. За една седмица какво се случи в отбраната? Или е проектът за следващата партия, защото аз винаги съм казвал, че Радев е умен човек и той много планирано разбира, че тези (Кирил Петков и Асен Василев - б.р.) ще го занесат на дъното и трескаво преформатира политическото пространство. Разцепи БСП, видно е. Сега му трябва някой, който да замести ПП".

По информация на Mediapool отношенията Радев и Янев са се обтегнали през последните месеци и президентът не искал да му "пришиват" позициите и действията на Янев.

ГЕРБ: Когато започна войната, България е продала газ на половин цена

От ГЕРБ твърдят, че в първия ден на военните действия в Украйна, България е продавала газ на половин цена.

"Денят, в който започва войната в Украйна, газът има рекордни цени в Европа. През нощта в 2 ч., след като си засекретиха комисията по енергетика, правят сделки с газ и печелят милиони на гърба на хората, които нямат компенсация за газ", каза Борисов

Делян Добрев от ГЕРБ твърдят, че 20 часа след старта на военните действия в Украйна, през нощта, е извършена сделка на газовата борса за 4200 мегаватчаса на половин цена. "Ако през целия ден цената е била между 230 – 250 лева, тази сделка посред нощ е извършена на 120 лева", твърди той.

mediapool.bg